5
Løser opp jungelfloken

Tittel:
Jungelboken
Sjanger:
Action, Eventyr
Varighet:
1 t. 45 min.
Aldersgrense:
9
Skuespillere:
  • Bill Murray
  • Ben Kingsley
  • Idris Elba
  • Lupita Nyong'o
  • Scarlett Johansson
Regissør:
Jon Favreau

Disney forviller seg ikke.

Se for deg følgende scenario: Du eier rettighetene til et av de mest velkjente eventyrene populærkulturen har å by på, har lyst til å lage film av det, men hindres fordi du ved forrige forsøk traff spikeren så ettertrykkelig på hodet at puristene vil fly i flint så fort du engang nevner tanken. Du henger med? Kult, da har du en bitteliten anelse om hvordan stemningen på Disney-kontoret sannsynligvis har vært i vinter.

Særlig fordi mannen de har satt til å gjøre det utenkelige, er Jon Favreau. Som enten kan levere dette! Eller ting som dette…

Bob Iger & styrekompisene kan puste lettet ut: Live action-adapsjonen av “Jungelboken” gjør ikke bare den animerte storebroren og boka det hele er basert på rettferdighet, men bygger videre og utvider det Disneyfiserte (?) universet til forfatter Rudyard Kipling. Jepp, Disney og mannen som skrev “The White Man’s Burden”. Hva kan gå galt?

Historien bør være velkjent, men samma: “Jungelboken” følger historien om Mowgli, et menneskebarn som ble foreldreløs i ung alder takket være tigeren Shere-Khan. Siden den gang har han vokst opp blant ulvene, under tett oppsyn av panterpappaen Bagheera. Men når Shere-Khan vender tilbake til jungelen, hevnlysten etter at Mowgli unnslapp klørne hans ved forrige korsvei, blir Mowgli nødt til å forlate jungelen for sin egen sikkerhet. Eller, det vil si: Helt til han treffer bjørnen Baloo.

Først og fremst: “Jungelboken” ser helt fantastisk ut. Den er et av de sjeldne tilfellene der ekte foto og CGI glir så sømløst sammen at det er vanskelig å skille hva som er hva. Ok, ikke helt sant, men du skjønner. Jon Favreau er mye rart, deriblant en ekstremt visuell regissør. Det vises ettertrykkelig her. Punkt nummer to: Filmen har mer pondus enn en gjennomsnittlig norsk fotballpub. Tungvekter etter tungvekter låner bort stemmene sine, for å gi historien et teatralt sus den ikke hadde ved forrige anledning. Mye er gjort når Bill Murray, Ben Kingsley og Christopher Walken takker ja til å spille i filmen din (henholdsvis som Baloo, Bagheera og apekongen Louie).Best er imidlertid Idris Elba, som gir Shere-Khan et par klør man ikke har sett før: Den verdbale typen.

Og hva skjer når et flott utseende og enda flottere skuespill kommer sammen i et eventyr man allerede er begeistret for? Om du gjettet “prima kinounderholdning”, skal du få poeng. Til tross for at 3D-effektene selvfølgelig prøver å ødelegge moroa. Igjen. Det tredimensjonale uromomentet overdøves heldigvis av John Debneys regelrett fantastiske musikk.

Disney har kort fortalt gitt en av sine største klassikere en ansiktsløftning vi egentlig ikke visste at det var behov for. Det er modig og respektabelt utført, og tilfører fortellingen noe nytt. Hva remakes angår, er dette som å finne den hellige gral: Et morsomt, dramatisk og fengslende eventyr. Noen som sa jungelfeber?