6
Luke 10: En uventet juleklassiker

Tittel:
A Christmas Carol
Sjanger:
Animasjon, Familie
Varighet:
1 t. 35 min.
Aldersgrense:
11
Skuespillere:
  • Jim Carrey
  • Gary Oldman
  • Colin Firth
  • Cary Elwes
  • Bob Hoskins
Regissør:
Robert Zemeckis

Hold på nisselua: Dette er kontroversielle saker.

Hver dag i desember vil filmsnakk.no skrive anmeldelser av kjente og kjære julefilmer, og her er den 10. luken i vår julekalender.

For jeg tør hevde at Robert Zemeckis’ herlige animasjons- og Jim Carrey-bonanza er den beste julefilmen som er laget på denne siden av “Livet er vidunderlig” (1946).

Den ble revet i stykker som gavepapir på harde pakker av både nasjonale og internasjonale kritikere: “Sentimentalt kliss klass” var dommen.

Med andre ord: Alt det jula handler om.

Trykk Disney-moralen og den animerte juleharmonien ned i kjeften på meg. Jeg svelger det unna som det skulle vært doble sjokoladeflarn.

Filmen er selvfølgelig basert på Charles Dickens udødelige klassiker. En historie alle kjenner, men ingen egentlig har lest.

Jim Carrey spiller Ebenezer Scrooge, London-julas fremste og eneste gjerrigknark. Men natten før selveste julaften får Scrooge besøk av tre juleelskende gjenferd (også spilt av Jim Carrey), og får snart et nytt perspektiv på hva jula betyr.

“A Christmas Carol” var siste film ut i Robert Zemeckis nesten ti år lange animasjons-epoke, der de øvrige resultatene ble “Beowulf” og “Polarekspressen”. Si hva du vil om den tidsbruken.

“A Christmas Carol” er imidlertid verdt hele tiåret. Jim Carrey er i storform i dette fantastiske juleeventyret, som blander alt det man elsker med julen og alt man ikke direkte misliker med Disneys animasjonsavdeling (utenom Pixar).

Visst er det sentimentalt, overdrevet og nesten kvalmende sukkersøtt, men når Andrea Bocelli ruller i gang “God Bless Us Everyone” idet rulleteksten kribler over skjermen, varer det lokale vannverket mitt helt til påske.

Det er vakkert å se på, nydelig å høre på og 110 prosent julestemning.

Pain & GainDu har muligheten til å vinne film hver eneste dag i adventstida. Det eneste du behøver å gjøre er å kommentere dette innlegget – gjerne med noe vettugt. Dagens premie er “Pain & Gain” på blu-ray, levert av Fox Paramount Home Entertainment. Lykke til!