4
Luke 11: Julas teaterforestilling

Tittel:
The Nutcracker
Sjanger:
Eventyr, Familie
Varighet:
1 t. 32 min.
Aldersgrense:
Tillatt for alle
Skuespillere:
  • Jessica Lynn Cohen
  • Macaulay Culkin
  • Bart Robinson Cook
  • Peter Reznick
  • Darci Kistler
  • Kevin Kline
Regissør:
Emile Ardolino

Ballett er kanskje ikke for alle og enhver, men det kan hende du kjenner “The Nutcracker” bedre enn du tror.

Hver dag i desember vil filmsnakk.no skrive anmeldelser av kjente og kjære julefilmer, og her er den 11. luken i vår julekalender.

Marie får en nøtteknekker av gudfaren sin til jul, som lillebroren Fritz selvfølgelig klarer å ødelegge. Når hun rundt midnatt går ut i stuen for å se til den ødelagte nøtteknekkeren, begynner han og juletreet å vokse og de blir plutselig omringet av mus. Etter krigen mot musekongen forvandles nøtteknekkeren til en prins og sammen reiser han og Marie til “Land of Sweets”.

Det høres ut som drømmen sin det. Men det jo noe rart at prinsen er Macaulay Culkin (“Hjemme alene”).

“The Nutcracker” er basert på en historie skrevet av E.T.A. Hoffmann i 1816, som opprinnelig het “Nøtteknekkeren og musekongen”. Den versjonen vi som oftest ser er en adapsjon av Alexandre Dumas og det sies at det er denne versjonen som i 1892 ble forvandlet til en ballett av den russiske komponisten Pyotr Ilyich Tchaikovsky og koreografene Marius Petipa og Lev Ivanov.

Denne forestillingen har nå blitt en tradisjonell selvfølge for amerikanernes julefeiring. Det samme gjelder også for meg. Tchaikovskys nydelige symfonier er musikk du garantert har hørt tidligere. Og det med god grunn. Ta for eksempel “Dance of the Sugar Plum Fairy”: Denne sukkersøte symfonien er en klassiker blant redskaper for å illustrere, kremt, forvirrede sinn. Du finner denne i flere filmer og TV-serier.

Jeg forstår ikke nødvendigheten med å ha Culkin med i en dansefilm. Jeg synes ikke store skuespillernavn burde dyttes inn i alt av filmer, spesielt ikke når de ikke har noen replikker. Her har de bare én jobb, og det er å danse. Da trenger man bare profesjonelle dansere, og i dette tilfellet helst innenfor ballettsjangeren.

For de som er glad i balletten er det likevel en koselig film. For de som ikke kjenner den kan det fort bli kjedelig. Men selv om dansingen kanskje ikke imponerer deg, er du nødt til å falle for musikken. “Pas de deux” er min favoritt – altså verken “Dance of Reed Pipes”, “Russian Dance” eller “Dance of the Sugar Plum Fairy”, som er de mest kjente fra dette stykket.

Jeg liker fjernsynsteater og dette er ikke langt unna med sine kulisser og teatralske effekter. Men det skal sies at de kunne ha satset bedre på denne sjansen. “Anna Karenina” er et veldig interessant og kreativt eksempel på “teaterfilm” og jeg skulle ønske vi kunne se en ballett bli adaptert med samme kreativitet.

Hvis du skulle være interessert i mer ballett kan du se filmene “The Red Shoes” og “The Tales of Hoffmann”. De er fantastiske!

Mormor og de åtte ungeneDu har muligheten til å vinne film hver eneste dag i adventstida. Det eneste du behøver å gjøre er å kommentere dette innlegget – gjerne med noe vettugt. Dagens premie er “Mormor og de åtte ungene” på blu-ray, levert av Nordisk Film Distribusjon AS. Lykke til!