4
Luke 12: Vince Vaughn ringer julen inn

Tittel:
Fred Claus
Sjanger:
Eventyr, Komedie
Varighet:
1 t. 56 min.
Aldersgrense:
7
Skuespillere:
  • Vince Vaughn
  • Paul Giamatti
  • John Michael Higgins
  • Rachel Weisz
  • Kevin Spacey
Regissør:
David Dobkin

Vince Vaughn spiller den utakknemlige rollen som nissens bror, og alt det har forårsaket gjennom årene. Søtt, julete og litt irriterende.

Hver dag i desember vil filmsnakk.no skrive anmeldelser av kjente og kjære julefilmer, og her er den 12. luken i vår julekalender.

Fra barndommen av har rivaliseringen vært til å ta og føle på mellom brødrene Claus. Fred var alltid den som var sur, bitter og lite snill, mens Santa var hans rake motsetning. I voksen alder har ikke mye forandret seg, for mens Fred (spilt av Vince Vaughn) bor alene med sitt irriterende vesen, er Santa (Paul Giamatti) selveste julenissen – som leverer gaver på julaften og sprer juleglede. Tonen mellom brødrene har ikke vært veldig god, men Santa klarer aldri helt å slippe taket på Fred – ei heller når Fred ringer for å låne en klekkelig sum med penger. Det eneste Fred må gjøre tilbake er å komme til Nordpolen og bo der frem mot julen.

Det virker som det er en vanlig greie at folk ikke liker Vince Vaughn. Jeg skjønner hvorfor, men jeg synes uansett at han fungerer godt til slike roller. De rollene hvor han skal være rappkjeftet på en særdeles irriterende måte. Som en motvekt til det jeg tenker på som julestemning er faktisk Vaughn knakende god, selv om han aldri kommer helt opp mot de mange birollene som skinner i denne filmen – Paul Giamatti for eksempel. Giamatti har et vanvittig stort register å spille på, noe som gjør at han fungerer godt som selveste julenissen også.

Som julefilmer flest, har også “Fred Claus” noe på hjertet som den ønsker å fortelle oss. Problemet er at det ikke gjøres subtilt nok. Slik som hos “Elf” – som fyrer på enormt mye komikk, mimikk og absurditeter. Så mye at jeg synes det kaster en herlig skygge over julebudskapet. Frem til slutten, riktignok. “Fred Claus” sprer det derimot utover hele spilletiden, slik at jeg føler at jeg kan bli litt kvalt av det. Og det er jo ingen god følelse. Det er nok jul rundt omkring oss allerede fra oktober – sånn fra før av.

Likevel så er dette en film som treffer meg godt. Jeg humrer godt av samspillet mellom mange komiske talenter, og jeg synes nissebrødrene får det hele til å fungere. Vince Vaughn er jo i tillegg sitt sedvanlige seg, og det er noe som skaper nok med fiffige situasjoner på Nordpolen. Spilletiden på knappe to timer kan virke avskrekkende, men det er nok julefyll til å fylle hvert eneste minutt. Vaughn klarer å få det til – den irriterende fjotten.

Og viktigst av alt: Filmen gir meg julestemning.

Fred ClausSmashedDu har muligheten til å vinne film hver eneste dag i adventstida. Det eneste du behøver å gjøre er å kommentere dette innlegget – gjerne med noe vettugt. Dagens premie er “Fred Claus” på blu-ray og “Smashed” på DVD, levert av Warner Bros. og Universal Sony Picture Home Entertainment Nordic. Lykke til!