6
Luke 13: Sjarmbombe av en klassiker

Tittel:
White Christmas
Sjanger:
Komedie, Musikal, Romantikk
Varighet:
2 t.
Aldersgrense:
Tillatt for alle
Skuespillere:
  • Bing Crosby
  • Danny Kaye
  • Rosemary Clooney
  • Vera-Ellen
  • Dean Jagger
  • Mary Wickes
Regissør:
Michael Curtiz

“White Christmas” er en av julens beste feel good-filmer. Utrolig nok er den ikke en selvfølge på norsk TV.

Hver dag i desember vil filmsnakk.no skrive anmeldelser av kjente og kjære julefilmer, og her er den 13. luken i vår julekalender.

En film som er oppkalt etter Irving Berlin-sangen “White Christmas” er dømt til å være et rørende melodrama. Filmen har en patos-dominerende handling som sørger for at den står nærmere et melodrama enn en musikal. Finn frem Kleenex-esken. Her blir det snørr og tårer. (I hvert fall for oss grinegurier.)

Vi møter Bob Wallace (Bing Crosby) og Phil Davis (Danny Kaye) under andre verdenskrig hvor de forsøker å spre litt glede blant sine medsoldater på julaften. Bare minutter inn i filmen kommer første runde med godsangen “White Christmas” og jeg har allerede blanke øyne!

I etterkrigsårene blir Wallace og Davis store navn i underholdningsbransjen og når Haynes-søstrene, Betty (Rosemary Clooney) og Judy (Vera-Ellen), forsøker å få karrierehjelp av dem, ser Davis muligheten til å spleise arbeidsnarkomanen Wallace med Betty. De slår derfor følge med søstrene til Vermont, hvor de har en spillejobb på et hotell.

Men når de kommer frem ser de ingenting til den etterlengtende snøen. Og ingen snø betyr ingen besøkende. De er i ferd med å dra når de får vite at deres tidligere general eier stedet. De bestemmer seg for å arrangere et stort show på hotellet for å hjelpe sin tidligere leder.

Snufs! Så rørende, nydelig og full av generøsitet. Joda, selvfølgelig skjer det et par misforståelser i tillegg til en falsk forlovelse under prøvene til forestillingen, men sånt hører hjemme i et melodrama.

Dette er rett og slett en feel good-film som er nødt til å røre ved deg. Hvis du ikke mykner litt av denne sjarmbomben har du muligens en hard kjerne. Musikaler er selvfølgelig ikke for alle og enhver, men for dem som liker denne sjangeren kommer de til å ha masse glede av filmens mange sang- og dansenumre.

Sanger som “The Best Things Happen While You’re Dancing”, “Snow” og “Count Your Blessings Instead of Sheep” er dynket av gammeldags romantikk – og jeg elsker det. Dessuten danser Vera-Ellen som en gudinne! Hun kastes utfor en trapp og hun stuper så grasiøst som om dette var hverdagskost. Og når Crosby synger “White Christmas” for siste gang i filmen, sitter jeg omringet av brukte Kleenex-servietter i sofaen.

Dette er virkelig en nydelig film! Den er tvers igjennom søt og rørende. Gjør deg selv en tjeneste og se denne filmen i jula.

Reisen til julestjernenDu har muligheten til å vinne film hver eneste dag i adventstida. Det eneste du behøver å gjøre er å kommentere dette innlegget – gjerne med noe vettugt. I dag er det Luciadagen, og istedenfor lussekatter gir vi bort “Reisen til julestjernen” på blu-ray til to vinnere, levert av Walt Disney. Lykke til!