6
Luke 15: En verdifull filmopplevelse

Tittel:
Livet er vidunderlig
Sjanger:
Drama
Varighet:
2 t. 10 min.
Aldersgrense:
15
Skuespillere:
  • James Stewart
  • Donna Reed
  • Lionel Barrymore
  • Thomas Mitchell
  • Henry Travers
  • Beulah Bondi
Regissør:
Frank Capra

Dette er en klassiker med stor K, og USAs store juletradisjon – det blir ingen jul uten “Livet er vidunderlig”.

Hver dag i desember vil filmsnakk.no skrive anmeldelser av kjente og kjære julefilmer, og her er den 15. luken i vår julekalender.

Filmen åpner med at byens innbyggere ber for George Bailey (James Stewart), og englene blir nødt til å gripe inn. Engelen Clarence får en time på seg for å redde George fra selvmord, men for at Clarence skal kunne forstå ham må han få se hans livshistorie. Vi følger den uselviske George gjennom det glade 20-tallet, den store depresjonen på 30-tallet og andre verdenskrig. I det han er i ferd med å ta selvmord stuper Clarence inn og oppfyller hans ønske: At han har aldri skulle vært født.

Teknisk sett er ikke “Livet er vidunderlig” noen superfilm, men det er James Stewart (“Vertigo”, “Vinduet mot bakgården”) og historien som bærer denne filmen. Nestekjærlighet og kaosteori er interessante aspekter ved denne filmen. Den viser oss hvor verdifullt et menneskeliv er og hvilken effekt deres eksistens har for hverandre. Hvis man fjerner én person fra din livslinje ville du ikke vært den samme i dag.

“Strange isn’t it? Each man touches so many other lives. When he isn’t around he leaves an awful hole, doesn’t he?” forteller Clarence. Ved å fjerne den uselviske George fra byens befolkning endres flere skjebner. Hjembyen Bedford Falls har blitt forvandlet til Pottersville. Den ellers så koselige byen er nå ødelagt med neonlys, nattklubber og gogo-barer, og kriminalitet preger den en gang så sjarmerende byen – vennene hans er heller ikke til å kjenne igjen!

Den folkekjære skuespilleren James Stewart har en egen evne til å videreføre følelser. Vi kan gjerne kalle det å overdrive den dag i dag, men det betyr ikke at hans følelser blir noe mindre mine når jeg ser denne filmen. Enhver følelse som kan leses i hans ansikt kastes overveldende over deg. Han tar deg med inn i angsten og den bunnløse fortvilelsen man opplever i det ting begynner å falle fra hverandre – og han drar deg med inn i galskapen når det går opp for ham at han ikke lenger finnes. Applaus til denne legenden som klarer å engasjere nye generasjoner, 67 år etter filminnspillingen. Ekte talent dør aldri.

“Livet er vidunderlig” er amerikanernes store juletradisjon. Du kan se scener fra denne filmen i både “Hjemme alene” og i “Hjelp, det er juleferie” – det blir ingen jul uten denne filmen. Ikke minst setter den fokus på hvor verdifullt et enkeltindivid er, i tillegg til å motivere deg til å ta et ærlig blikk på dine handlinger det siste året. Og det er noe vår tids “Se Meg”-generasjon virkelig kan trenge. “Livet er vidunderlig” anbefales derfor på det varmeste!

PionérDu har muligheten til å vinne film hver eneste dag i adventstida. Det eneste du behøver å gjøre er å kommentere dette innlegget – gjerne med noe vettugt. Dagens premie er “Pionér” på blu-ray, levert av Nordisk Film Distribusjon AS. Lykke til!