4
Luke 16: Julenissen må i retten

Tittel:
Miracle on 34th Street
Sjanger:
Familie
Varighet:
1 t. 34 min.
Aldersgrense:
Tillatt for alle
Skuespillere:
  • Edmund Gwenn
  • Maureen O'Hara
  • John Payne
  • Natalie Wood
  • Gene Lockhart
  • William Frawley
Regissør:
George Seaton

“Miracle on 34th Street” er en moderne og sjarmerende film, om du vil tro på julenissen eller ei.

Hver dag i desember vil filmsnakk.no skrive anmeldelser av kjente og kjære julefilmer, og her er den 16. luken i vår julekalender.

Denne filmen handler om den gamle mannen med det store, hvite skjegget som hevder å hete Kris Kringle (Edmund Gwenn). Han får jobben som julenisse på stormagasinet Macy, men istedenfor å prakke på ungene gaver de ikke ønsker seg, tipser han foreldrene om hvor de kan finne dem. Avdelingssjefen er ikke fornøyd med Kringle, men både han og butikken blir voldsomt populære for deres generøsitet.

Men så hevder Kringle å være den ekte julenissen for å vekke fantasifull eventyrlyst hos den alvorstunge piken Susan Walker (Natalie Wood). Dessverre ender dette med at han blir innlagt på psykiatrisk avdeling og må i retten hvor de skal klargjøre om han er utilregnelig eller ikke. Og i rettssaken blir både voksne og barn spurt om de tror på nissen.

Lille Susan er et spesielt trist barn. Moren hennes, Doris (Maureen O’Hara), er en skilt forretningskvinne som ikke ønsker at datteren skal bli så skuffet over livet slik som hun ble. Derfor oppdrar hun datteren uten noen fantasier og eventyr, noe som gjør det vanskelig for Susan å være med andre barn.

Det er jo morsomt når det går opp for deg at denne lille piken som lærer seg å leke apekatt, senere blir en filmstjerne. Lille Wood er piken som senere skulle sjarmere James Dean i “Rotløs ungdom” og være med i musikalen “West Side Story”.

Noen liker kanskje ikke å se svart-hvitt film, men en god historie kan overgå de filmatiske virkemidlene. De når frem til deg selv om filmrullens kvalitet har blitt skadet. Se for eksempel på “Livet er vidunderlig”, som er en selvfølge i juletiden for amerikanerne. (Hvis du har problemer med svart-hvitt film, så finnes det en remake av denne filmen fra 1994, med Richard Attenborough og Mara Wilson.)

Det er selvfølgelig mange filmer som handler om nissen. “The Santa Clause”, “Fred Claus”, “Rare Exports” og “Da nissen falt ned fra himmelen” er bare noen av disse. “Miracle on 34th Street” er en ganske moderne film, i en alder av 66 år, som setter spørsmålstegn rundt det å tro på noe man ikke kjenner. Hvorfor er det så dumt “å tro på nissen” når det er vi som prakker denne fantasien over på den neste generasjonen?

Susan gjentar noe trist for seg selv: “I believe, I believe, it’s silly, but I believe…”. Dette er en veldig søt film som kaster deg tilbake til barndommen hvor julaften handlet om én ting: Timen nissen kommer med julegavene!

Mormor og de åtte ungeneDu har muligheten til å vinne film hver eneste dag i adventstida. Det eneste du behøver å gjøre er å kommentere dette innlegget – gjerne med noe vettugt. Dagens premie er “Mormor og de åtte ungene” på blu-ray, levert av Nordisk Film Distribusjon AS. Lykke til!