5
Luke 17: Ufordragelig, men uforglemmelig

Tittel:
Bad Santa
Sjanger:
Komedie
Varighet:
1 t. 31 min.
Aldersgrense:
11
Skuespillere:
  • Billy Bob Thornton
  • Tony Cox
  • Lauren Graham
  • Bernie Mac
  • Brett Kelly
Regissør:
Terry Zwigoff

På bunnen av flaska finner vi Billy Bob Thornton som tidenes verste kjøpesenternisse. Jeg tror nesten vi snakker rekord i banning og generell elendig oppførsel. Men jul blir det!

Hver dag i desember vil filmsnakk.no skrive anmeldelser av kjente og kjære julefilmer, og her er den 17. luken i vår julekalender.

Den verste sorten av kjøpesenternisse er den fyren som stinker alkohol, skjegget – som er dekket med rester av spy – henger nedpå magen, han er ustelt, han banner, og han tisser seg ned mens han sitter i stolen sin – i påvente av neste unge med store ønsker for jula. Den typen nisse er Willie (Billy Bob Thornton). Det som gjør at han stadig får nye jobber er den kortvokste Marcus (Tony Cox), som klarer å skaffe dem begge jobber – og som samtidig driver utpressing hvis noen forsøker å sverte dem. Og det som gjør at Marcus tviholder på Willie som sin utvalgte nisse, er at Willie er ekspert på å åpne safer. Selv om denne livsstilen har ført Willie helt til bunnen av flaska, finner han noe annet enn sprit, penger og sex med plus size-damer i omkledningsrommet denne jula. Kanskje finnes det håp for alle?

Og det er vel det mye dreier seg om her. Det finnes et lys i enden av tunnelen, selv om det er milevis unna og nesten umulig å se – for Willie riktignok. Vi møter ham virkelig på bunnen, men presentasjonen og filmens fremtoning gjør det til noe komisk og hysterisk morsomt. I en annen setting – med noen små endringer i manuset – ville dette blitt en depressiv og mørk affære. Ikke noe Sad Santa her i gården. Heldigvis.

Dette er en vanvittig sjarmbombe, om enn noe grov i språket, som fyller juletermometeret til kokepunktet. La gå at det settes en slags pervers rekord i banning – det er jo morsomt! Og Billy Bob er en åpenbaring i en slik rolle, hvor skuespillet hans er såpass subtilt at jeg danner meg et skummelt bilde av at han faktisk er slik i virkeligheten også.

Lik det eller ei, men Billy Bobs drukkenbolt-versjon av en nisse er på sin plass midt i kjernen av tradisjonelle julefilmer. Det er nok ikke filmen du ser sammen med bestemor etter at ribba er godt plassert nedi magen, og det er nok ikke filmen du ser sammen med yngstemann i huset som på stadiet hvor engelsk akkurat er opplært. Med andre ord: Dette er ingen familiefilm!

Men for alle de som plasserer seg mellom yngstemann og bestemor, så er dette noe av det mest uhøytidelige høytiden kunne finne på å gi meg midt oppi julestria. Det blir ikke stort morsommere enn dette!

MamaFriends with BenefitsDu har muligheten til å vinne film hver eneste dag i adventstida. Det eneste du behøver å gjøre er å kommentere dette innlegget – gjerne med noe vettugt. Dagens premie er “Mama” og “Friends with Benefits” på blu-ray, levert av Universal Sony Picture Home Entertainment Nordic . Lykke til!