4
Luke 18: Julenissens arvtager

Tittel:
The Santa Clause
Sjanger:
Drama, Familie, Komedie
Varighet:
1 t. 37 min.
Aldersgrense:
Tillatt for alle
Skuespillere:
  • Tim Allen
  • Eric Lloyd
  • David Krumholtz
  • Wendy Crewson
  • Judge Reinhold
Regissør:
John Pasquin

“The Santa Clause” er en koselig julefilm om en skilt alenefar som overtar jobben som den nye Julenissen.

Hver dag i desember vil filmsnakk.no skrive anmeldelser av kjente og kjære julefilmer, og her er den 18. luken i vår julekalender.

Vi har nå sett slemme julenisser i “Bad Santa” og “Rare Exports”, og at uskyldige nisser får nye venner gjennom rettsak og kidnapping. Vi har også møtt Julenissens rampete bror i “Fred Claus”. I denne filmen får vi se Julenissens arvtager.

Julenissen har det visst som paven. Denne jobben har han til han dør. Nissens hjelpere kunne like gjerne få bestemme hvem som er verdig nok til å overta jobben. Men neida. Scott Calvin (Tim Allen) skremmer det han tror er en innbruddstyv på taket, men sørger heller for at Julenissen stuper ned til tidlig pensjon. Han fordufter i det Calvin leser ID-kort hans, som ikke legger merke til den bindende kontrakten som står med mikroskopisk tekst. Og vips, så har Calvin blitt den nye Julenissen.

Jeg mistenker at Tim Allen har en best før-dato, for han tilhører 90-tallet med sin eplekjekke holdning og kjappe replikker. Stakkars sønnen. I det han flyr av gårde med gavesekken, beroliger han sønnen ved å si “It’s okay, I’m used to it. I lived through the sixties.” Kanskje noen av de voksne ler, men stakkars barn som får høre rusvitser i en alder av åtte. “Åh, pappa. Vitsemakeren.”

Dette er ikke bare en koselig historie om Calvins nye liv som Julenisse. Den handler også om den vanskelige og triste situasjonen hvor skilte foreldre ikke klarer å kommunisere – noe som går ut over deres sønn, Charlie (Eric Lloyd). Jeg synes det er drøyt at Calvins ekskone (Wendy Crewson) føyer seg etter sin nye mann (Judge Reinhold) og nekter Calvin å møte sønnen. Det er heller ikke vanskelig å bli provosert over stefaren som tvinger Charlie til å ikke tro på nissen, i tillegg til å forverre forholdet mellom guttens foreldre. Men denne delen gir filmen en hjertevarm kjerne og man er derfor villig til å overse 90-tallets mindre imponerende spesialeffekter. Og prompende reinsdyr.

Man kan bli litt sliten av Allens trang til å dra en vits ved enhver anledning, men heldigvis skremmer han Julenissen av taket og må overta jobben hans. Han forvandles da til en mer koselig vitsemaker. Jeg vet ikke om det er de ekstra kiloene og det hvite skjegget som gjør ham koseligere, men teddybjørner er jo søtere enn bråkjekke forretningsdresser.

This is 40Du har muligheten til å vinne film hver eneste dag i adventstida. Det eneste du behøver å gjøre er å kommentere dette innlegget – gjerne med noe vettugt. Dagens premie er “This is 40” på blu-ray, levert av Universal Sony Picture Home Entertainment Nordic. Lykke til!