5
Luke 19: Klumsete sjarmoffensiv av Chevy

Tittel:
Hjelp, det er juleferie!
Sjanger:
Komedie
Varighet:
1 t. 37 min.
Aldersgrense:
Tillatt for alle
Skuespillere:
  • Chevy Chase
  • Beveryly D'Angelo
  • Randy Quaid
  • Johnny Galecki
  • Juliette Lewis
Regissør:
Jeremiah S. Chechik

Ikke la deg skremme av den latterlig dårlige norske oversettelsen av filmens tittel, for dette er en real juleklassiker!

Hver dag i desember vil filmsnakk.no skrive anmeldelser av kjente og kjære julefilmer, og her er den 19. luken i vår julekalender.

Finnes det egentlig noen som mer uheldig enn Clark Griswold (Chevy Chase) midt i julestria? Ikke bare finner han tidenes mest grandiose juletre milevis fra all sivilisasjon, bare for å finne ut at han har glemt sagen hjemme. Han har virkelig ikke hellet med seg i noe som helst med julen rett rundt hjørnet. Den verste grenen på familiestammen dukker uventet opp, i tillegg til foreldre og svigerforeldre, og så har vi jo de vanvittige mengdene med julelys som ikke fungerer. Ingen verdens ting ser ut til å gå riktig vei for Clark, men alt kommer til å bli feid pent under teppet når han skal overraske familien sin med den fete julebonusen. Eller skal han det?

Det er ikke mange julefilmer som kan måle seg med denne filmens status i mitt personlige julefilm-repertoar. “Hjelp, det er juleferie” er en slik film som mestrer det en julefilm skal, uten at den strever så voldsomt med å få det til. Jula er jo faktisk bare bakteppet for å fortelle en historie om en noe dysfunksjonell familie, med et grøthue av en far. Dette trigger en rekke situasjoner som setter en fargerik spiss på det som skulle vært en hyggelig og intim liten feiring. Noe man vel kanskje kan relatere til.

Selv har jeg opplevd dette flere ganger. Dessverre helt blottet for den fantastiske ånden som ligger over Griswolds hus i jula, og selvfølgelig også uten den klumsete undertonen – som gjerne eskalerer til det hysteriske på et lite sekund.

Chevy Chase skal ha enormt mye av æren for at denne filmen har plassert seg stødig et sted under hjernebarken min. Han hadde sin glansperiode på 80-tallet, og beviser i denne filmen hvorfor han var såpass populær på denne tiden. Som en nesten over-jovial og naiv nissefigur gjør han sitt for å legge kriteriene for en skikkelig julefilm pent på bordet.

Hva mer kan man egentlig forvente av en julefilm? Nostalgi, julestemning, de mange forberedelsene til jula, uforutsigbarhetene som venter med uventet besøk, og familie samlet rundt bordet på julaften. Alt er på plass her, og jeg kan ikke si at jeg savner noe når alt dette har blitt lagt til rette. De har virkelig klart å smelle sammen en kraftig julehyllest, som gjør at jeg – personlig – klarer å se litt mellom fingrene når snødekt landskap er byttet ut med vind og regn utenfor vinduet.

Årets gjensyn med denne filmen er intet unntak.

God jul fra hele familien Griswold!

Hjelp, det er juleferie!Du har muligheten til å vinne film hver eneste dag i adventstida. Det eneste du behøver å gjøre er å kommentere dette innlegget – gjerne med noe vettugt. Dagens premie er “Hjelp, det er juleferie!” på DVD til to heldige vinnere, levert av Warner Bros. Lykke til!