5
Luke 20: Stjernespekket romantikk

Tittel:
Love Actually
Sjanger:
Komedie, Romantikk
Varighet:
2 t. 15 min.
Aldersgrense:
11
Skuespillere:
  • Hugh Grant
  • Emma Thompson
  • Alan Rickman
  • Bill Nighy
  • Liam Neelson
  • Colin Firth
Regissør:
Richard Curtis

Utrolig hvor mye som skal skje med kjærlighetslivet til Londons borgere i desember.

Hver dag i desember vil filmsnakk.no skrive anmeldelser av kjente og kjære julefilmer, og her er den 20. luken i vår julekalender.

“Love Actually” er en romantisk komedie med et utrolig sosialt nettverk. Vi følger her flere forskjellige par og deres kjærlighetsliv gjennom desember. Hugh Grant, Emma Thompson, Alan Rickman, Bill Nighy, Liam Neeson, Colin Firth, Martin Freeman, Andrew Lincoln, Chiwetel Ejiofor, Keira Knightley, Laura Linney, Rowan Atkinson og Billy Bob Thornton er noen av skuespillerne som er med i filmen. De spiller familiemedlemmer, kollegaer, venner og bekjente på kryss og tvers av Londons gater. Et av mine dilemmaer nå er hvem jeg skal trekke frem!

Jeg kan begynne med min favoritthistorie. Enkemannen Daniel (Neeson) og stesønnen Sam (Thomas Brodie-Sangster) blir bedre kjent med hverandre når Sam forteller at han har forelsket seg i en på skolen. Man merker at det er store skuespillertalenter som er med i filmen. Neeson (“Taken 2”) trenger bare gjøre et enkelt ansiktstrekk og det treffer deg som et brøl. Thompson (“Saving Mr. Banks”) er også hjerteskjærende. Og Nighy (“About Time”) er nådeløs, vulgær og hysterisk som en eldre rockestjerne.

Forresten, var ikke de første episodene av “The Walking Dead” litt merkelig på grunn av Andrew Lincoln med amerikanske aksent? Nå har det nesten blitt sært med “Love Actually” som har en usedvanlig velstelt Rick med britisk aksent.

Rowan Atkinson, som vi vanligvis ser kjøpe feil julegave til kjæresten og ødelegge kalkunen på TV i jula, spiller en nokså mystisk, men avgjørende part i menneskenes kjærlighetsliv. Han skaper problemer for Rickman (“Die Hard”) i smykkebutikken med sin latterlige innpakkingsrutine og hjelper Sam med å snike seg gjennom flyplassen. Dette gjør filmen noe magisk.

Det er også en del kommentarer til samtiden i denne filmen. Regissør og manusforfatter Richard Curtis later jaggu til å være irritert over George W. Bush og Tony Blair. Han vil jo at den nye statsministeren skal ydmyke presidenten direkte på pressekonferanse.

Grant (“Cloud Atlas”), som spiller den ferske statsministeren, holder en monolog i åpningen av filmen hvor vi får se bilder fra ankomsten på flyplassen Heathrow. Mennesker som kysser og omfavner hverandre i deres gjenforeninger. Her forteller han om at verden er full av kjærlighet, ikke hat – og han argumenterer med telefonsamtalene fra de kaprede flyene som traff tvillingtårnene 11. september 2001. Påminnelsen om denne hendelsen sørger for at vi havner i en ganske emosjonell tilstand bare minutter inn i filmen.

Filmen kan omtrent regnes som en samling av flere kortfilmer om forelskelser, utroskap, brudd og tap. Dette er bittersøte fortellinger, hvor de fleste får det til å stikke dypt i deg. Vi har alle vært forelsket en eller annen gang, noe som kan være både koselig og trist. Ikke minst kleint.

Dette er en nydelig film, med et flott manus og en ufattelig samling av skuespilltalenter. Og som Jens Stoltenberg sier hvert år: Det blir ikke ordentlig jul før vi får sett “Love Actually” på TV.

Fast & Furious 6Du har muligheten til å vinne en film hver eneste dag i adventstida. Det eneste du behøver å gjøre er å kommentere dette innlegget – gjerne med noe vettugt. Dagens premie er “Fast & Furious 6” på blu-ray, levert av Universal Pictures Nordic. Lykke til!