5
Luke 21: Vi anmelder juleevangeliet

Tittel:
Hjemme alene
Sjanger:
Eventyr, Familie, Komedie
Varighet:
1 t. 43 min.
Aldersgrense:
Tillatt for alle
Skuespillere:
  • Macaulay Culkin
  • Joe Pesci
  • Daniel Stern
  • Catherine O'Hara
  • John Candy
Regissør:
Chris Columbus

La oss lese det sammen:

Hver dag i desember vil filmsnakk.no skrive anmeldelser av kjente og kjære julefilmer, og her er den 21. luken i vår julekalender.

Det skjedde i de dager at McAllister-familien skulle tilbringe juleferien i Paris. Hele den utvidede slekta hadde kommet for å la seg innskrive i reisefølget. Men da de skulle legge seg for natten, var det ikke plass til lille Kevin (Macaulay Culkin) i noen seng. Så moren ryddet plass på loftet, svøpte ham, og la ham i en sovesofa.

Det var noen skurker der i nærheten som var ute og spanet etter forstadsboliger som ville bli forlatt i ferien. De hadde besøkt huset utkledt som politimenn, men Kevin syntes det var noe pussig med han ene, og dette hadde han til tegn: En gulltann blinket som julestjernen i skurkens munn.

Den natten gikk strømmen i nabolaget, og med ett hadde familien forsovet seg! De ble overveldet av redsel, og hastet av sted i forbifarten uten å få med seg Kevin oppe på loftet. Kevin hadde natten før ønsket at den plagsomme familien hans skulle forsvinne, og da han våknet var hans bønner blitt hørt! Se, I dag har Kevin blitt frelst fra familiens bry! Han er husets Herre! Snart lot han seg omgi av himmelsk godteri og en hærskare av junkfood, og han prøvde alle de tingene han ellers ikke fikk lov til. Plutselig sto gangsterfilmen “Angels with Filthy Souls” foran ham. Han satte den på, og lyttet til engelens bud:

“Keep the change, you filthy animal!”

Befolkningen er visst splittet når det gjelder “Hjemme alene”.  På den ene siden står de som mener at filmen er en gyselig glorifisering av ekstremvold, innsmurt med klissete juleverdier mer kvalmende enn mormors eggelikør/marengs-smoothie.

Vi andre står på den siden som kalles utsiden. Av mentalsykehuset.

Dette er et eventyr. Det er fantasy. Det er en rekke latterlig usannsynlige hendelser som tvinger en snusfornuftig liten gutt til å gjøre virkelighet av sine ingeniør-dagdrømmer. Slaget står om festningen hans, og fienden er i håpløst overtall. Det eneste Kevin har å stille opp med er rådsnarhet og hjemmebane.

Vi har alle godt av svart komedie i blant. Siden tidenes morgen har barn kunnet erstatte oppbygd spenning med lettet latter, når den ubegripelig onde antagonisten blir redusert til en skrikende sippende sinnatagg. Trollet ble lurt av Askeladden, og skar prompte opp sin egen mage, den dusten. Katten Tom ble banket opp av en mus og vant en Oscar.

Det er ingen realistiske skildringer av de maltrakterte menneskekroppene og dype emosjonelle arrene dette ville resultert i i virkeligheten. Ingen barn har blitt ødelagt av “Hjemme alene” (med unntak av hovedrolleinnehaveren, stakkar). Det skal være sagt at den kanskje mangler litt på manusfronten, men til gjengjeld har filmen julens beste soundtrack – så ta på deg tegneseriebrillene og se en morsom, fin og inspirerende film i år igjen.

Amen.

P.S.: I det andre juleevangeliet er det helten som til slutt får spiker gjennom foten. Just sayin’.

PionérDu har muligheten til å vinne film hver eneste dag i adventstida. Det eneste du behøver å gjøre er å kommentere dette innlegget – gjerne med noe vettugt. Dagens premie er “Pionér” på blu-ray, levert av Nordisk Film Distribusjon AS. Lykke til!