4
Luke 23: Faller litt i skyggen

Tittel:
Reisen til julestjernen
Sjanger:
Eventyr, Familie
Varighet:
1 t. 32 min.
Aldersgrense:
Tillatt for alle
Skuespillere:
  • Hanne Krogh
  • Harald Heide-Steen Jr.
  • Knut Risan
  • Bente Børsum
  • Rolf Just Nilsen
  • Anne Marit Jacobsen
Regissør:
Ola Solum

“Reisen til julestjernen” er den norske julefilmen som ufortjent faller i skyggen av Askepott og julestria.

Hver dag i desember vil filmsnakk.no skrive anmeldelser av kjente og kjære julefilmer, og her er den 23. luken i vår julekalender.

“Tre nøtter til Askepott” er ferdig på NRK og vi begynner plutselig å få det travelt i hjemmet. En kjapp dusj før vi får på oss kjoler og dress, og jentene blir på badet for å ordne både sminke og hår. I bakgrunnen hører vi jøgleren Rolf Just Nilsen fortelle historien om prinsesse Gulltopp som forsvant en julekveld.

Ikke før Knut Risan er ferdig med å lese det østtysk-tsjekkoslovakiske eventyret om Askepott, så må han skifte om til kongedrakt for å spille i julaftens andre storfilm. “Reisen til julestjernen” er kanskje den filmen folk har det minst travelt med å få med seg i julen. Det er i grunn litt trist, for den er jo ganske koselig. Om den faller, faller den på grunn av noe svak regi av Ola Solum (“Orions belte”).

Denne filmen minner mer om et teaterstykke, for den er jo basert på skuespillet av Sverre Brandt fra 1924. Og skuespillerne bryter den fjerde veggen, hvor de henvender seg til publikum, opptil flere ganger, noe som minner meg noe om barneteater. “Følger dere med, barn?”

Filmen er av gammel tradisjon, noe jeg har mye glede av og respekt for. Vi har det litt med å nøye oss med “Olsenbanden” når vi først skal se norske klassikere, fremfor å sette oss ned med “De dødes tjern” eller “Fjols til fjells”, for å nevne noen.

Teaterfilm eller ei, filmen har et flott lydspor og en koselig stemning. Det blir vel ikke ordentlig jul uten “Sonjas sang til julestjernen” minst et par ganger i desember? Dessuten var et av de få lyspunktene fra nyinnspillingen i 2012 melodien “Nordavinden”, som er en ny versjon av en melodi av Johan Halvorsen fra originalen.

Etter å ha sett den elendige nyinnspillingen setter jeg nå mye større pris på småroller som greven (Alf Nordvang), Ole (Knut Walle) og Petrine (Anne Marit Jacobsen) – for de var skrevet om til noe jeg verken kjente igjen eller likte. Så det kom noe godt ut av den dårlige nyinnspillingen: Man lærer hvor mye man setter pris på denne filmen, til tross for at den hvert år har en tendens til å forsvinne i julestria.

Star Trek Into DarknessDu har muligheten til å vinne film hver eneste dag i adventstida. Det eneste du behøver å gjøre er å kommentere dette innlegget – gjerne med noe vettugt. Siden det er lille julaften har vi snekret sammen en liten filmpakke bestående av blant annet “Star Trek Into Darkness” på blu-ray, levert av Fox Paramount Home Entertainment. Lykke til!