5
Luke 24: Den store juletradisjonen

Tittel:
Tre nøtter til Askepott
Sjanger:
Eventyr, Familie, Romantikk
Varighet:
1 t. 22 min.
Aldersgrense:
Tillatt for alle
Skuespillere:
  • Libuše Šafránková
  • Pavel Trávníček
  • Carola Braunbock
  • Daniela Hlaváčová
  • Vítězslav Jandák
  • Jaroslav Drbohlav
Regissør:
Václav Vorlíček

Julefilmen med stor J her i landet. Ingen jul uten “Tre nøtter til Askepott”!

Hver dag i desember vil filmsnakk.no skrive anmeldelser av kjente og kjære julefilmer, og her er den 24. og siste luken i vår julekalender.

Vi nordmenn er kanskje noen raringer som på liv og død må ha med oss den øst-tysk tsjekkiske eventyrfilmen fra 1973. Men vi skal ikke være de eneste som ser denne filmen på julaften. Også i Tyskland, Tsjekkia, Slovakia og Sveits skal man se denne filmen.

Vi er kanskje litt sentimentale når det kommer til “Tre nøtter til Askepott”. Den første visningen av filmen på NRK var i 1975 og siden har den vært en juletradisjon. Derfor har også de aller fleste i dag et forhold til den. Det kan hende at filmen ikke er den beste spillefilmen, men det som gjør den spesiell er tradisjonen og nostalgien om barndommens jul.

Det er flere ting ved denne filmen som sørger for at dette blir en magisk filmopplevelse. For det første har filmen et nydelig lydspor. Musikken er et helt magisk og den setter en helt særegen stemning. Idet musikken starter får jeg noen fuktige øyekroker. Karel Svoboda og Karel Gott har laget et lydspor som treffer deg – selv om du ikke kan språket.

For det andre er det Knut Risan (“Reisen til julestjernen”). Filmen er noe uvanlig dubbet, hvor han alene har stemmen til alle karakterene i filmen. Effekten av dette er at det blir som en eventyrbok som bestefar leser for barnebarna. Man føler man blir et lite barn igjen og det er bare å kose seg gjennom lesestunden. Det blir rett og slett ikke jul uten Knut Risan. “Hva med leksene, sa jeg!”

For det tredje, og nå snakker jeg kanskje mest på jenters vegne, er det en forelskelse med denne filmen. Når vi vokser opp blir behovet større og større for å komme tilbake til barndommens julefeiring (og sommerferie). Og for dem som vokste opp med denne filmen på Julemorgen med Elisabeth og Nissan, kan man alltid sette seg med julestrømpe og pysj foran TVen og føle seg som et lite barn igjen. I drøyt halvannen time kan vi nyte at verden står fullstendig stille. “Tre nøtter til Askepott” går på TV og det er endelig jul.

The Dark Knight TrilogyDu har muligheten til å vinne film hver eneste dag i adventstida. Det eneste du behøver å gjøre er å kommentere dette innlegget – gjerne med noe vettugt. Det er julaften og vi har snekret sammen en filmpakke til en heldig vinner, bestående av blant annet “The Dark Knight Trilogy” på blu-ray, levert av Warner Bros. Lykke til, og god jul!