5
Luke 3: Will Ferrells hysteriske julefilm

Tittel:
Elf
Sjanger:
Eventyr, Komedie
Varighet:
1 t. 37 min.
Aldersgrense:
7
Skuespillere:
  • Will Ferrell
  • Zooey Deschanel
  • James Caan
  • Bob Newhart
  • Peter Dinklage
Regissør:
Jon Favreau

Da karrieren til Will Ferrell virkelig begynte å ta av, pakket han inn en gavepakke av en latterbombe fylt med julestemning. Resultatet ble “Elf”.

Hver dag i desember vil filmsnakk.no skrive anmeldelser av kjente og kjære julefilmer, og her er den tredje luken i vår julekalender.

Mennesket Buddy (Will Ferrell) krøp inn i julenissens sekk som liten baby, og har vokst opp på Nordpolen – sammen med nissen og alvene. Den eldre alven Papa Elf (Bob Newhart) tok Buddy inn under sine vinger, men etter hvert som årene gikk ble forskjellen mellom alv og menneske mer tydelig. Dessuten er ikke alvenes verden tilpasset et stort menneske, noe som gjør at Buddy begynner å tro at han kanskje ikke hører hjemme der. Han får så vite om sin far som bor midt i New York, og bestemmer seg for å oppsøke ham i håp om å finne seg til rette hos sin ordentlige far. Det lukter kulturkræsj lang vei.

Og det blir det jo også.

Will Ferrell slår virkelig på stortromma når han drar på seg en av de mest overivrige og naive ansiktsmaskene han har hatt på seg noensinne. Og det sier faktisk ganske mye for en fyr som Ferrell. Dumhet er for øvrig også noe som står høyt i kurs hos karakteren Buddy, men det kommer også mye annet inn her som passer fint for jula. Det skaper en herlig fin balanse for en film som fremmer komikk og juleglede på høyt nivå.

Handlingen er jo søkt, men ikke i julefilmsjangeren. Nissen og alvene er ikke akkurat helt A4, og du må virkelig slippe deg helt inn til filmens hjerte om man ønsker å få mest mulig ut av filmen. Dens absurde premisser må simpelthen bare godtas. Du må til og med kanskje være like åpensinnet, dumsnill og naiv som Buddy selv er, om du skal bli helt oppslukt.

Det hjelper selvfølgelig å være blodfan av Will Ferrell også – mer enn noe annet.

Selv er jeg ikke helt sikker på filmens status hos det norske publikum. Flere jeg kjenner har ikke engang hørt om filmen, før jeg kommer med min varme anbefaling – selvfølgelig. “Elf” innehar det meste som skal til for å bli en juleklassiker, og den er raus når den lesser på med julestemning gjennom hele filmen. Dette gjør at jeg får den gode julefølelsen hver gang jeg ser denne filmen.

For meg er den obligatorisk, både som innledning til julen, og som en fabelaktig morsom Ferrell-film.

Mormor og de åtte ungene

Du har muligheten til å vinne film hver eneste dag i adventstida. Det eneste du behøver å gjøre er å kommentere dette innlegget – gjerne med noe vettugt. Dagens premie er “Mormor og de åtte ungene” på blu-ray, levert av Nordisk Film Distribusjon AS. Lykke til!