5
Luke 4: Smådjevler ødelegger julefreden

Tittel:
Gremlins
Sjanger:
Komedie
Varighet:
1 t. 46 min.
Aldersgrense:
7
Skuespillere:
  • Zach Galligan
  • Corey Feldman
  • Phoebe Cates
  • Hoyt Axton
  • Frances Lee McCain
  • Keye Luke
Regissør:
Joe Dante

Julebakst med djevelgørr og bryting med et juletre. Når Billy får seg et nytt kjæledyr visste han ikke at det skulle få katastrofale følger for hjembyen.

Hver dag i desember vil filmsnakk.no skrive anmeldelser av kjente og kjære julefilmer, og her er den fjerde luken i vår julekalender.

Det blir vanskelig å opprettholde julefreden når hele nabolaget må kapitulere for en horde grønne smådjevler. Sølvguttenes beroligende dose mindfulness hadde vært sjanseløse mot kaoset i “Gremlins”.

Tenk deg at du fikk et merkelig, men ufattelig søtt kjæledyr. En liten, hårete mogwai som (om den ikke allerede var nydelig nok fra før) liker å synge. Men stellet for denne skapningen har tre strenge regler: Hold den unna vann, skjerm den for skarpt lys og gi den aldri mat etter midnatt. Det virker som enkle regler å følge, men Billy (Zach Galligan) får raskt erfare konsekvensene av å forsømme disse reglene.

Når oppfinneren Randall Peltzer (Hoyt Axton) kommer over den sjeldne skapningen i China Town er han nødt til å kjøpe den for sønnen sin, Billy. Dessverre er han ikke særlig disiplinert i å følge de strenge reglene som følger ansvaret for en mogwai. Og etter at Gizmo, som dyret blir kalt, får vann på seg multipliseres han. Men selv om de ligner på Gizmo er de stikk motsatt på innsiden. De forandrer seg raskt til grønne monstre og ikke lenge etter setter disse smådjevlene hele byen på hodet.

Hvis det skulle være vanskelig å se for seg hvilke katastrofer en noe ukjent Joe Dante kan produsere, hjelper det muligens at manuskriptet er skrevet av Chris Columbus (“Hjemme alene” og “Harry Potter og de vises stein”). Når helvete bryter løs kan man bare lene seg tilbake og nyte kaoset de forårsaker. Billys stakkars mor (Frances Lee McCain) må kjempe kampen om hjemmet mens monstrene tar over. Det resulterer i grønn mogwai-gørr over hele kjøkkenet og en brytekamp med juletreet.

Men scenen som alltid dukker opp i minnet når jeg hører den fantastiske kjenningsmelodien av Jerry Goldsmith, er kinoscenen. Hvem kan motstå den? Etter at monstrene har terrorisert den ellers så fredelige byen finner de endelig roen i det de syv dvergene marsjerer hjem fra arbeidet i “Snøhvit og de syv dvergene”. Alle synger i kor med dvergene mens popkornet regner i kinosalen, uvitende om at Billy og Gizmo befinner seg bak skjermen og forsøker å sette fyr på bygningen.

Selv om denne kom seks år før Kevins ensomme julefeiring i “Hjemme alene”, fungerer “Gremlins” som en fin julegave for dem som ønsker seg flere slike katastrofer til jul.

Here Comes the BoomDu har muligheten til å vinne film hver eneste dag i adventstida. Det eneste du behøver å gjøre er å kommentere dette innlegget – gjerne med noe vettugt. Dagens premie er “Here Comes the Boom” på blu-ray, levert av Universal Pictures Nordic. Lykke til!