4
Luke 7: Julezombier!

Tittel:
Stalled
Sjanger:
Komedie, Zombie
Varighet:
1 t. 24 min.
Aldersgrense:
Tillatt for alle
Skuespillere:
  • Dan Palmer
  • Mark Holden
Regissør:
Christian James

Akkurat som at herpesutbrudd ikke tar juleferie, har heller ikke zombieutbrudd en turnusordning som garanterer helligdagspermisjon.

Hver dag i desember vil filmsnakk.no skrive anmeldelser av kjente og kjære julefilmer, og her er den syvende luken i vår julekalender.

Jeg har lest at det skal godt gjøres å få kjønnssykdommer fra et dosete. Men det er en mager trøst, for i årets julezombiefilm “Stalled” finnes det en smittsom sykdom på dametoalettet som er kjipere enn de som kan kureres med antibiotika. Denne kureres nemlig med øks.

Vår kjære helt, den patetiske, smålubne, unnasluntrende, overfladiske, halvkriminelle og samvittighetsløse W.C. (Dan Palmer) jobber som vaktmester i et selskap som har julebord. Uheldigvis har han samme turnusordning som klamydia og er nødt til å jobbe overtid i julebordsesongen. Mens han er på dametoalettet av profesjonelle årsaker får han besøk av to lettkledde frøkner. Den ene av dem er fysisk interessert i den andre – noe som jo lover godt. Straks viser det seg at interessen absolutt var både fysisk og dyrisk, men bar andre tendenser enn seksuelle.

Én zombie blir til to, og to blir til tjue. Flere var det ikke plass til på toalettet. W.C. ser sitt snitt til å gjemme seg i en bås. Han har kanskje lest Olav Duuns politiske engasjement i forsvaret av zombier: “Det vonde drep du ikkje med øks.” Og hvis du ikke kan drepe det, så får du vel bare finne deg i det. På do.

“Stalled” er britisk. Det er det aldri tvil om. Humoren er utvilsomt tilstedeværende, men den vil helst ikke at du skal le. Du skal bare humre. Helt i orden, tenker jeg og humrer medgjørlig. Humringa bæres stort sett av Dan Palmer ettersom rollefiguren hans er det eneste levende mennesket vi får se. Palmer har også skrevet manuset til filmen, og leverer replikkene ganske presist.

Han har en dasskompanjong, men hun forblir usett på en veldig stilig, effektiv og kreativ måte. Disse to menneskene, hvis skjebner er noe uklare, holder interessen gående med passe interessante dialoger. Dialogene får morsomme pauseinnslag når zombiene utafor avlukkene gjør noe rart. Zombiene er nemlig vandrende parodier på seg selv, og de rykker i større grad i lattermusklene enn i hovedpulsåren. Budsjett, setting og idé tatt i betraktning, ble dette ganske bra. Det var nesten litt rart at ikke Simon Pegg var involvert.

Det har etter hvert blitt litt vanskelig å gjøre noe skummelt ut av zombier. De har på flere måter blitt uskadeliggjort av popkulturell overeksponering. Da er det kanskje fornuftig å behandle dem som klovner – for hva er vel skumlere enn en klovn?

Forresten: I jula feirer man Jesu fødsel. Men Jesus sto jo opp fra de døde tredje dag. Er han ikke da en kvalifisert zombie? Påskeharen er altså bare tull. Barna mine skal få høre om påskezombien.

World War ZDu har muligheten til å vinne film hver eneste dag i adventstida. Det eneste du behøver å gjøre er å kommentere dette innlegget – gjerne med noe vettugt. Dagens premie er “World War Z” på blu-ray, levert av Fox Paramount Home Entertainment. Lykke til!