4
Luke 8: Nissens mørke side avdekkes

Tittel:
Rare Exports
Sjanger:
Eventyr, Grøsser, Komedie
Varighet:
1 t. 24 min.
Aldersgrense:
15
Skuespillere:
  • Onni Tommila
  • Jorma Tommila
  • Tommi Korpela
  • Per Christian Ellefsen
  • Rauno Jovonen
Regissør:
Jalmari Helander

Og du som trodde at nissen var en snill og god fyr? Tenk om igjen! Fra Finland kommer i hvert fall en helt annen fortelling enn det vi er vant med her til lands!

Hver dag i desember vil filmsnakk.no skrive anmeldelser av kjente og kjære julefilmer, og her er den åttende luken i vår julekalender.

Ved et stort fjell, et sted i Finland, er et team på plass for å grave ut noe de ikke helt skjønner hva er. Riley (Per Christian Ellefsen), lederen av utgravningen, har derimot full kontroll på hva teamet skal heve fra fjellets dypeste kjerne. Og det har også en av fjellets beskuere, som på avstand frykter for seg selv og alle andre barn når han bevitner utgravningen. Den lille gutten Pietari (Onni Tommila) er nemlig forberedt på at selveste julenissen skal tre ned fra fjellets topp, og utrydde alle som står i hans vei. Når så reinsdyr blir funnet slaktet og barn forsvinner, ser det ut som at Pietari kan ha rett. Nissen er på vei – med ondskapsfulle hensikter.

Og det er de ondskapsfulle hensiktene som gjør at jeg nesten ligger langflat for denne herlige vrien på den tradisjonelle julefilmen. Nissen er jo slem som pokker – tilsynelatende. Og det er tøft!

Filmen er ikke akkurat ansett som en juleklassiker, men som avveksling til horribelt flate julefilmer som “Anywhere But Home”, “Ghost of Girlfriends Past” osv. så er dette en real godbit. Om ikke full av julestemning, er den i hvert fall full av fandenivoldsk god og ekkel stemning.

Finland er jo et perfekt bakteppe for en slik film, og det legger de aldri skjul på. Det dukker opp noen aldeles nydelige bilder av storslått finsk slettelandskap, og ruvende snødekte fjell. Plasserer du en jævel av en nisse, noen finske bygdeoriginaler og en godt forberedt guttunge, så har du en fin gjeng å beskue i dette julemarerittet.

Noen store sorte hull i historien, samt Per Christian Ellefsen i en av hans mest ufrivillig parodiske rolletolkninger, gjør likevel at jeg ikke får helt bakoversveis. Jeg synes dessuten at slutten blir litt tafatt, og jeg ønsker å vite og se mer. Første og andre akt, derimot, innehar fabelaktig atmosfærisk dramaturgi hvor jeg storkoser meg, og faktisk får litt sort julestemning. Type kullsort.

A Very Harold & Kumar ChristmasCurse of ChuckyDu har muligheten til å vinne film hver eneste dag i adventstida. Det eneste du behøver å gjøre er å kommentere dette innlegget – gjerne med noe vettugt. Dagens premie er “Curse of Chucky” og “A Very Harold & Kumar Christmas” på blu-ray, levert av Universal Sony Picture Home Entertainment og Warner Bros. Lykke til!