5
Luke 9: Jul med Batman

Tittel:
Batman vender tilbake
Sjanger:
Action
Varighet:
2 t. 6 min.
Aldersgrense:
15
Skuespillere:
  • Michael Keaton
  • Michelle Pfeiffer
  • Danny DeVito
  • Christopher Walken
Regissør:
Tim Burton

I 1992, før Joel Schumacher ødela hele serien, feiret Batman en ganske god jul.

Hver dag i desember vil filmsnakk.no skrive anmeldelser av kjente og kjære julefilmer, og her er den niende luken i vår julekalender.

Tim Burton og Batman feirer jul sammen – det gir seg selv at resultatet blir temmelig far out. Hjernevaskede pingviner, deformerte skurker og Christopher Walken er hovedingrediensene i det som sannsynligvis er en av de snåleste julefilmene Hollywood har spyttet ut.

Som tittelen tilsier, vender Batman tilbake etter å ha kvittet seg med Jokeren i film nummer én. Denne gangen er det Kattekvinnen og den deformerte ordfører-kandidaten(!) Pingvinen som lager trøbbel i Gotham, da sistnevnte planlegger å bruke en hær med rakettutstyrte pingviner for å avslutte Gothams juleglede for godt.

Nevnte vi at dette var litt søkt?

Glem alt du lærte av Christopher Nolans glattpolerte “The Dark Knight”-trilogi, dette er skittent og skrudd som bare Tim Burton kan det.

Med Christopher Walken, Danny DeVito og en eminent Michelle Pfeiffer på laget skaper Burton en deilig surrealistisk og grotesk Batman-film, hvis avskylighet aldri hadde vært matchet om ikke Joel Schumacher tok over roret tre år senere.

Så grotesk var den, at den måtte tåle Medietilsynets 15-års-svimerke “p.g.a.  slosskamper med karatespark, kloring, biting og mange nedskytinger”. Ouch.

I spissen for det hele står mannen som er, og for alltid vil være – Ben Affleck til tross, tidenes beste Batman/Bruce Wayne: Michael Keaton. Ok, så er kanskje Christian Bale bedre som Batman, men Keatons sårbarhet som Bruce Wayne er enkelt og greit uovertruffen.

Dette ble Tim Burtons siste Batman-film i regissørstolen. Det var kanskje like greit, med tanke på hva neste steg på særhets-stigen hadde vært. Det hadde sikkert vært bedre enn det Schumacher dro opp av hatten, men likevel: Tim Burton forlater (det synkende) skipet med stil.

“Batman vender tilbake” er julens styggeste og vakreste eventyr.

Reisen til julestjernenDu har muligheten til å vinne film hver eneste dag i adventstida. Det eneste du behøver å gjøre er å kommentere dette innlegget – gjerne med noe vettugt. Dagens premie er “Reisen til julestjernen” på blu-ray, levert av Walt Disney. Lykke til!