2
Lusen “Lucy”, Luc

Tittel:
Lucy
Sjanger:
Action, Thriller
Varighet:
1 t. 29 min.
Aldersgrense:
15
Skuespillere:
  • Scarlett Johansson
  • Morgan Freeman
  • Min-sik Choi
  • Amr Waked
Regissør:
Luc Besson

Hjernedødt fra Luc Besson. 

Husker du Y2K-hysteriet? Teorien om at det meste som var beregnelig og pålitelig i vår høyteknologiske verden skulle gå dukken ved årtusenskiftet?

Vel, det viser seg at hele spådommen dreide seg om karrieren til Luc Besson. Noe annet kan umulig forklare et profesjonelt svalestup med brattere helning enn aksjekursen til Video Nova.

En karriere som begynte med “Nikita”, “Léon” og “Det femte element”, har siden det 20. ble det 21. århundret ikke båret bedre frukter enn “Arthur og Minimoyene” fra 2006.

Nå forsøker not-so-lucky Luc å utforske hva som vil skje dersom menneskeheten får tilgang til 100 prosent av sin hjernekapasitet.

På 89 min.

Menneskeheten er her representert av den smellheite 30-åringen Lucy, som ved en drøy tilfeldighet blir offeret når en dophandel går skeis. Lucy blir påfølgende utsatt for det eksperimentelle dopet  for øvrig en syntetisk utgave av stoffet kvinner produserer i sjette uke av graviditeten, som gir henne tilgang til absolutt alt hun har av hjernekapasitet.

Et ganske kult grunnlag for et nesten-pretensiøst dypdykk i menneskelig potensial og selve livet, ikke sant? Vel, spør du Besson er det et enda bedre grunnlag for nok en katt og mus-lek gjennom europeiske hovedsteder, med biljakter og skytescener i slik overflod at halvparten kunne vært donert bort til kommende “Taken 3”.

For det er verken noe nytt eller originalt med “Lucy”. Det er en generisk og ofte flat actionfilm, som foretrekker det vante fremfor det overraskende. Spilletiden på 89 minutter forteller det meste: Her lages det heller juice av konsentrat enn å naturlig presse ut dråpene det i utgangspunktet saftige premisset kunne gitt.

Scarlett Johanssons Lucy er en blank og intetsigende helt, hvis eneste særpreg er manglende Y-kromosom. Morgan Freeman får på sin side melket stemmen til det fulle når han kryssklippes inn som en professor med semifilosofisk innsikt.

Kort fortalt: “Lucy” er ganske lusen.