5
Makeløs midtlivskrise

Tittel:
Mission: Impossible - Rogue Nation
Sjanger:
Action
Varighet:
2 t. 11 min.
Aldersgrense:
15
Skuespillere:
  • Tom Cruise
  • Simon Pegg
  • Jeremy Renner
  • Rebecca Ferguson
  • Sean Harris
Regissør:
Christopher McQuarrie

Tom Cruise er blitt 53 år. Men ikke en dag eldre.

Det er mange måter å håndtere midtlivskrisen på. Noen søker til sportsbiler for å kompensere for egen mangel på hestekrefter. Andre forlater enebolig, kone og barn for et liv i ett-roms med ny kone på alder med sine barn. Tom Cruise blåser hundre millioner dollar på actionfilmer skreddersydd for å eksponere vennskapeligheten i egen aldringsprosess. “Desperate times, desperate measures”, slik plakaten selv proklamerer.

Derfor har vi altså en ny runde umuligheter for Ethan Hunt & co. å bryne seg på. Denne gangen,må han avdekke og spore opp det internasjonale forbryterlauget “Syndikatet”, og dets bebrillede leder. Selvfølgelig ikke uten et par solide kjepper i hjulene fra start av, som for eksempel at IMF er oppløst etter ordre fra regelrytterne i CIA.

“Mission: Impossible” er litt som Tom Cruise: Den er blitt betydelig drøyere med årene. Men der Cruise har utviklet lidenskap for fanatisme og sofaer med spenst, har “Mission: Impossible” funnet seg godt til rette som spionsjangerens overskuddslager: Ikke like kul som Bond, ikke like intens som Bourne, men med en actionpotens som får de ovennevnte til å fortone seg som smågutter. Derfor åpner det også med at vår mann henger sidelengs fra et lastefly i take off-modus. Deretter tar det helt av. Mer enn bokstavelig talt.

Greit nok, ingenting topper Cruises bestigning av gigantiske og drygolinmalte Burj Khalifa i Dubai i “Ghost Protocol”. (Både Cruise og Jotun-konsernet kom heldig ut av seansen.) Men kvantiteten og kvaliteten på scenene der Cruise skyter, slår og kjører seg vei gjennom europeiske terrorister er såpass høy at savnet fort går i glemmeboka.

Savnet etter en skikkelig skurk er imidlertid vedvarende, og ikke bare fordi seriens bestemann, Philip Seymour Hoffman, tok på seg plankepysjen i fjor. Denne gangen har Sean Harris ansvaret for skurkestrekene. Og Harris skurker til stemmen sin det han er kar for, men slår en aldri som en direkte truende type. Like sørgerlig som Michael Nyqvists svenske akademiker fra forrige gang, er det heldigvis ikke. Det er tvilsomt at noe noengang blir det.

Cruise er i det minste en dugelig actionstjerne også etter fylte femti. En grasiøs midtlivskrise er kanskje det mest umulige oppdraget av alle, men jaggu er ikke Cruise i ferd med å klare brasene. Du vet, om man ser bort ifra frøloffen han er på fritiden.