1
Makkverk!

Tittel:
Lokomotivet Thomas – jernbanens konge
Sjanger:
Animasjon, Familie
Varighet:
59 min.
Aldersgrense:
Tillatt for alle
Regissør:
Rob Silvestri
Originalstemmer:
  • Mark Moraghan
  • Ben Small
  • Keith Wickham

Styr barna dine unna “Lokomotivet Thomas – jernbanens konge”. Den er ubegripelig dårlig.

Greven av Sodor kommer tilbake til øya der Thomas og de andre togene jobber, etter mange år på reise. Med seg i tankebagasjen har han en hemmelig plan som involverer det gamle, forfalne middelalderslottet (dit det av en eller annen grunn går togskinner). Et par andre urelaterte ting foregår også.

Thomas-toget er egentlig et helt genialt konsept å lage dukkefilm av. Voksne får lov til å bygge så mye togbane de bare vil, og det er enkelt å animere lokomotiver av stål. Så hvorfor lager man dataanimasjon? Fordi noen som ikke bryr seg en døyt om tog, barn eller animasjon vil tjene penger uten å bruke så mange på forhånd. Dette er en timeslang episode av en TV-serie med allerede lav kvalitet. Animasjonen er omtrent på nivå med “The Sims 2”, og ansiktene er usympatiske og skumle. Musikken er laget av en fyr som tror trompet er en innstilling på keyboardet hans.

Men dette er jo for de aller minste, forsikres vi om. Men hvem er det? De som er så små at de ikke kan se filmen fra bak stolryggen? De som er så små at hørsels- og synsfunksjonen enda ikke er utviklet, der de skvulper rundt i livmoren?

Barnemat bør være noe annet enn voksenmat. Den bør være mild og tilpasset de små barnas sensitive smaksløker, den bør være gøyal å spise så de voksne ikke må plukke den opp fra gulvet hele tiden, og den bør være næringsrik så de kan vokse opp til å bli større, sterkere og smartere enn produksjonsteamet bak denne filmen.

Det er derimot ikke greit å servere dem søppel. Muggent brød, kyllingfileter som har stått ute et par dager, eller gammel emballasje som ligger og slenger – det er kanskje billig og kjapt, men det er også barnemishandling.

Det eneste som er ålreit med filmen er at den ikke er lenger. Det høres ut som enda en fornærmelse, men jeg mener det. Det er ikke en dum idé å utfordre lengden på spillefilm litt, og særlig når man skal ha lett distraherte treåringer inn på barnematiné og slikt. 59 minutter er supert!

“Lokomotivet Thomas – jernbanens konge” er laget av de som strøk på filmskolen. Men det gjør ikke noe, for merkevaren er så kjent og kjær blant kids, at de sluker hva som helst som har logoen trykket på. Selv rosenkål. Laget av aids.