5
Man danser da ikke med ulver …

Tittel:
The Grey
Sjanger:
Action, Drama
Varighet:
1 t. 57 min.
Aldersgrense:
15
Skuespillere:
  • Liam Neeson
  • Dermot Mulroney
  • Frank Grillo
Regissør:
Joe Carnahan

“The Grey” er filmen som lærer deg at når du møter en flokk blodtørstige ulver midt i ødemarka – da løper du.

Det er en sjeldenhet å se filmer som holder deg på ytterkanten av setet hvert eneste minutt av filmens spilletid. “The Grey” er en slik film. Liam Neeson spiller Ottway, en jeger som livnærer seg på å beskytte oljearbeidere fra ville dyr i Alaska. På arbeidernes reise hjemover, styrter flyet deres midt i kalde ødemarka – jaktterritoriet til en flokk sultne ulver . Ottway og de andre gjenlevende fra flystyrten må nå kjempe mot ekstreme værforhold og de evig jaktende ulvene for å finne sivilisasjon igjen, og viktigst av alt: Overleve.

“The Grey” har det aller, aller meste. Spenning, action og eminent skuespill. Hva mer kan man be om fra en overlevelsesthriller? Spør du meg, ingenting. Det hele er så intenst og brutalt at man i grunn priser seg lykkelig for at det er i en kinosal man sitter, ikke i et flyvrak i 40 minusgrader.

Regissør Joe Carnahan har valgt å gå ubehagelig nært i sin skildring av stemningen i gruppa når manntallet stadig synker og forholdene forverres. Et grep som komplementeres av fantastiske skuespillere. Neeson briljerer stort med sin tilstedeværelse som den standhaftige og mørke Ottway, meget godt støttet opp av de andre gutta i gjengen. Her har hver og en karakter sin egen bakhistorie og motivasjon for å komme seg gjennom kulda. Gjennom disse karakterene utforsker filmen også menneskets forhold til religion, og den råskapen som finnes i den ville naturen.

Også teknisk sitter absolutt alt. Neeson har sagt i intervjuer at de første dagene med filming var et mareritt, da den ekstreme kulda ødela utstyr og satte motivasjonen til crewet på prøve. Det er bare å prise høyere makter for at filmskaperne bet tenna sammen. Den bitende kulda skinner gjennom lerretet, samtidig som været gir filmen noen absolutt fantastiske naturbilder. Best av alt er kanskje lyden. Stillheten, og den plutselige brutaliteten. På mange måter er det lyden som setter stemningen best, og det sender gåsehud nedover ryggen når et ulvehyl høres i den bitende vinden, eller det plutselige brølet når den bykser ut fra mørket.

“The Grey” er en film som forteller en fascinerende og nervepirrende historie om overlevelse og mellommenneskelige forhold. Leter du etter en thriller som holder deg på kanten av setet hele filmen igjennom, trenger du ikke lete lenger – “The Grey” er svaret.