Mandela, von Trier og europeisk bluegrass

blu-ray-1024x588Uke 19 byr på blant annet “Mandela: Veien til frihet”, “Nymphomaniac” og “Alabama & Monroe”.

Hver mandag gir vi deg oversikt over hva som dukker opp på blu-ray i løpet av uka.

1. Mandela: Veien til frihet

Mandela: Veien til frihet Historien om Mandela er vakkert fortalt, fra han som unggutt vokser opp i en liten stamme, til han blir aktivist i ANC, gjennom 27 år i fengsel helt til han blir Sør-Afrikas første demokratisk valgte president. Nydelige landskapsbilder fra den sør-afrikanske landsbygda og historisk riktige klær, biler og hårfrisyrer bringer deg med vekk fra den norske kinosalen du sitter i og til Sør-Afrika på 40-tallet og fremover. Noe av behandlingen fange 46664 og andre svarte utsettes for er så forferdelig at man skulle ønske apartheid var et ord funnet opp av filmskaperne, men samtidig er den brutale rasismen noe av det mest fengslende i hele filmen.

Den biografiske fortellingen om Nelson Mandela var verdt en femmer på terningen. Det mente i hvert fall anmelder Hildegunn Fallang, noe du kan lese mer om i hennes anmeldelse.

2. Nymphomaniac

Nymphomaniac oe (Charlotte Gainsbourg) blir funnet bevisstløs i en bakgate av den omtenksomme Seligman (Stellan Skarsgård), som tar henne med hjem på en kopp te og en prat. Men det er alt eller ingenting med Joe, og de neste fire timene er viet til hennes livshistorie. Eller snarere underlivshistorie.

For Joe har alltid vært manisk opptatt av seksuell tilfredsstillelse, og dette møtet med en aseksuell hobbyfilosof bringer frem noen festlige perspektiv og en mengde mer eller mindre troverdige sammenlikninger mellom sex og diverse Wikipedia-artikler von Trier nylig har lest.

Den høyst kontroversielle von Trier lykkes ikke helt, sier terningkastet til anmelder Håkon Marcus. Filmen fikk en treer, og hele anmeldelsen finner du her.

3. Alabama & Monroe

Alabama & Monroe Historien utspiller seg i rustikke, belgiske omgivelser, langt fra det store Amerika. Likevel er dette Didiers drømmeland. Bandet hans går kledd i cowboyhatter, datterens første sko er et par skinnboots, og kona rir hest naken, kun dekket av sine mange klassiske seilertatoveringer. Elise, altså. Ikke hesten.

Den sterke historien fortelles bit for bit, og veksler mellom lykkelige scener fra da Elise og Didier først møttes, til den tøffe kampen på sykehuset, og fortvilelsen etterpå.

Filmen fikk enoscar-nominasjon for beste utenlandske film, og Caroline Enges anmeldelse kan tyde på at det var fullt fortjent.

I tillegg til våre tre utvalgte utgivelser kommer også …

  • Europa Report
  • Klondike
  • Veronica Mars
  • Witching & Bitching

… og de eldre utgivelsene som kommer på blu-ray denne uka er:

  • Dirt Harry Collection (1971-1988)