4
Manko på Michelin

Tittel:
Burnt
Sjanger:
Drama
Varighet:
1 t. 40 min.
Aldersgrense:
6
Skuespillere:
  • Bradley Cooper
  • Sienna Miller
  • Daniel Brühl
  • Omar Sy
  • Matthew Rhys
  • Alicia Vikander
  • Emma Thompson
Regissør:
John Wells

“Burnt” er ingen dårlig film. Men den skuffer litt likevel.

La oss ha én ting klart: Denne filmen har to typer publikum – de som er kokker og de som ikke er kokker. Sistnevnte gjeng er man mest tjent med å imponere. De er flest. Men kokkene har evnen til å gjennomskue alt som skjer på kjøkkenet, og derfor er det nok gøyere å imponere dem. Undertegnede er imidlertid ikke kokk, og anmeldelsen blir deretter. Om du er kokk kan du kikke på denne anmeldelsen.

Undertegnede har riktignok sett mye på Masterchef opp igjennom årene, og vet derfor hva det vil si å få vann i munnen. “Burnt” burde gitt oss vann i munnen, men den avstår fra å gå tett nok på selve kokkeleringen. Et hensyn som umulig kan være rettet mot andre enn rastløse kinogjengere som er kvalitativt bevisstløse. Synd de er så mange.

Hollywood-stjernene er også mange, men Hangover-Bradley har raskt blitt en av de aller heiteste. Og det er ikke ufortjent – mannen har faktisk blitt Oscar-nominert tre ganger på rad nå. Også i “Burnt” viser han høy klasse. Han er den delikate hovedretten vi egentlig skulle ønske kom på en tallerken, som både kan være sjarmerende og kvalmende innenfor ett og samme minutt. Ny Oscar-nominasjon er egentlig utenkelig, men sannelig ikke umulig.

Han spiller den trøblete Adam Jones, en mann som oppnådde stor suksess på kjøkkenet i ung alder, hvilket ble litt for mye for han, hvorpå han endte opp i et narkotikahelvete. For å bøte på gammel utskeielse ga han seg selv i oppgave å åpne 1.000.000 østers. Vi kommer inn i det han fullfører. Nå går veien videre, og planen er å ta tre Michelin-stjerner. Ikke noe småtteri, akkurat.

Det er mannen bak filmversjonen av “Familien, August: Osage County” som står bak. John Wells er en konvensjonell filmskaper, men konvensjoner er som klisjeer; deres eksistens beror på empiri – noe det er liten grunn til å klage på. Men konsekvensene er selvfølgelig at klipping, foto og dramaturgi holder seg på god avstand av karateristikken oppsiktsvekkende.

Matlaging på TV fungerer veldig bra, og det er bare et tidsspørsmål før den neste matbaserte kinofilmen ankommer. Kjøkkenet er proppfullt av fart, spenning, gloser og effektive drapsvåpen – alt man trenger for å lage litt kveldsunderholdning.

I “Burnt” er det først og fremst Bradley Cooper som er verdt å se på. Han er en flink fyr. Men samlet sett befinner filmen seg et stykke unna Michelin-klasse.