4
Matematisk umulig å mislike

Tittel:
The Accountant
Sjanger:
Action, Thriller
Varighet:
2 t. 8 min.
Aldersgrense:
15
Skuespillere:
  • Ben Affleck
  • Jon Bernthal
  • Anna Kendrick
  • J. K. Simmons
  • Cynthia Addai-Robinson
Regissør:
Gavin O'Connor

Ben Affleck hang fra seg Batman-kappen en liten stund for å finne på litt andre ting, og når vi ser hva han har drevet med så er det egentlig et greit avbrekk.

Regnskapsføreren Christian Wolff (Ben Affleck) tar regnskapet for mange kriminelle og tjener også fett på det, men i tillegg til å være regnskapsfører er han også både autist og drapsmann. Drapene han utfører er dog av en moralsk art. Han tar kun kriminelle av dage, men nå har en nyansatt i finansdepartementet fått ferten av alt det kriminelle som sirkler seg inn rundt Christian, samtidig som Christian får en sak med å se over regnskapet til et stort firma som opplever store summer med svinn.

Det skal sies at verken Gavin O’Connor bak kamera, eller Affleck foran, finner opp kruttet på nytt med denne filmen. Greia med en godt voksen kar som befinner seg på kant med loven må ut og renske opp blant en haug med kriminelle har vi sett flere ganger de siste årene. Tenk gjerne både “John Wick” og “The Equalizer”, for det er vanskelig å ikke sammenligne “The Accountant” med de to nevnte filmene. Denne gang er det riktignok Affleck som er antihelten, og i mangel på noe bedre har de kastet inn autisme i kabalen for å få den til å gå opp.

Joda, det fungerer. Men selv om jeg koser meg i selskap med Afflecks noe apatiske selskap, klarer jeg aldri å senke skuldrene helt. Originaliteten mangler og det er noen ankepunkter i Christian Wolffs fortid som skaper litt bekymring når det gjelder troverdighet. Likevel er filmer som dette ikke basert på å selge inn tunge fakta og korrekt kodeks når det gjelder alt fra a til å. Her går det faktisk an å komme unna med neon svake sider, så lenge resten av filmen treffer godt.

Som en liten avstikker fra Afflecks karriere som Batman, er “The Accountant” grei å fordøye selv om den holder seg litt nedpå – i store deler av filmen. Dette er en action/thriller som klarer å underholde gjennom dens noe langdryge to drøye timer, og det er akkurat det den skal. Jeg foretrekker nok “The Equalizer” foran denne, men synes den klarer seg greit opp mot den noe overvurderte “John Wick”. Affleck gjør en god figur, og skaper med denne rollen nok en grei platform for en karriere videre som relativt allsidig skuespiller. Det er langt fra hans beste innsats, men også et stykke forbi godkjent.