5
Matpakkespisevise fra Bollywood

Tittel:
The Lunchbox
Sjanger:
Drama, Romantikk
Varighet:
1 t. 44 min.
Aldersgrense:
Tillatt for alle
Skuespillere:
  • Irrfan Khan
  • Nimrat Kaur
  • Nawazuddin Siddiqui
  • Lillete Dubey
  • Nakul Vaid
Regissør:
Ritesh Batra

Dialogen i “The Lunchbox” foregår gjennom et forbisett, men effektivt medium: Matpakka.

Først trenger vi litt bakgrunnskunnskap: I Mumbai har det eksistert matpakkebud i over hundre år. Et matpakkebud henter matpakka di hos kona di. Sammen med hundrevis av andre matpakker reiser den med tog og bil for å komme fram til deg på kontoret ditt. Systemet er særdeles velorganisert og effektivt, og er ofte brukt som et prakteksempel på logistikkorganisering. Mange av de 5000 budene er analfabeter, og systemet er organisert uten digitale hjelpemidler. Dermed gjør de naturligvis feil iblant, men ikke flere enn én feilleveranse per seks millioner(!).

Dette er en film om en av disse feilene.

Saajan (Irrfan Khan) er en kontorarbeider i femti-åra. Han har få (les: ingen) venner, men gleder seg hver dag til lunsjpausen for å kose seg med matpakka si alene. Han har en matpakkeavtale hos en restaurant som bruker matpakkebud.

Ila (Nimrat Kaur) er husmor med ett barn og en mann som er mer opptatt av jobben enn henne. Hun vil gjenopplive kjærligheten hans, og prøver å gjøre det gjennom matpakka hans som naturligvis blir levert av matpakkebud.

Du skjønner sikkert tegninga.

Nå trengs litt mer bakgrunnskunnskap: Før mobiltelefonenes tid ble matpakkene brukt som kommunikasjonsledd mellom familien og mannen på jobb. Man legger ganske enkelt en lapp i matboksen, og mannen vil kunne lese den bare en halvtime seinere. Når han er ferdig med å spise, svarer han på lappen og legger den tilbake. Matboksene blir nemlig henta og brakt tilbake til hjemmet med en gang maten er oppspist. Genialt!

Ila skjønner etter hvert at det ikke er mannen hennes som får den utsøkte maten hennes. Hun legger en lapp i matboksen – og vips: Hun har fått seg en brevvenn! Eller matpakkevenn.

Dette er en romantisk film som i fundamentet ikke skiller seg så veldig fra andre rolige romantiske filmer. Se for deg “You’ve Got Mail”, bare treigere: “You’ve Got Matboks”.

Likevel er den svært annerledes. Delvis fordi den foregår i en veldig annerledes kultur enn den vestlige. Delvis fordi dens tematikk spenner seg langt utover kjærlighet.

Saajan er en kjekk mann, men han er ikke ung. Han har levd et liv allerede. Ila har ikke rukket å leve enda, men hun har en komatøs onkel og en døende far. Refleksjon rundt livet generelt innebærer ofte gammelt nytt, men i “The Lunchbox” blir denne refleksjonen svært verdifull.

Dialogene er ofte uten muntlige ord, åpenbart. Godt er det, for skuespillerne Irrfan Khan og Nimrat Kaur er mestere i å lese brev inni seg. Jeg rakk å glede meg minst like mye som rollefigurene selv da de fikk spennende brev i en ellers grå hverdag.

Utrolig nok er dette regissør Ritesh Batras første spillefilm. Han har gjort en glimrende jobb.

Filmen er nærmest unik. Derfor er det litt skuffende at den ikke akkurat er det.