5
Matt Damon smaker ostepop

Tittel:
Elysium
Sjanger:
Action, Science fiction
Varighet:
1 t. 49 min.
Aldersgrense:
15
Skuespillere:
  • Matt Damon
  • Jodie Foster
  • Sharlto Copley
  • William Fichtner
  • Diego Luna
  • Faran Tahir
Regissør:
Neill Blomkamp

Neill Blomkamp har fått mer penger. Det synes.

Jorden i det herrens år 2154 er overbefolket, og bare de rike har råd til å ha plass. Så de har gravd opp Bel-Air og plassert det i bane rundt planeten under navnet Elysium, slik at de slipper å se på fattigdom og kriminalitet og skitne lanker hele tiden. Noen fiffige maskiner kalt med-bays kan til og med kurere dem for hva det skal være slags sykdommer, så kaksene har blitt udødelige i tillegg.

Max (Matt Damon) har vært på begge sider av loven, uten å komme stort nærmere rikdom og velstand. Ingen sølvskjeer dukket opp på ultralyden da han ble født, men han har lovet sin bestevenninne Frey at han en dag skal skaffe dem plass på Elysium.

Men Max påfører seg alvorlig strålingssyke i et øyeblikk av arbeidsiver. Bare en med-bay kan redde ham nå. Med fem dager til kritisk organsvikt er det ingen ting annet å gjøre enn et siste risikabelt brekk, for å få plass i et skranglete forsøk på å krysse grensen mellom Mexico og USA jorden og Elysium. Det han ikke vet, er at sikkerhetssjefen på Elysium (Jodie Foster) har planer om å kvitte seg med sine overordnede, og detaljene om dette kuppet ligger i hjernen på mannen Max skal ha tak i.

Blomkamp har en utrolig kul evne til å begynne med et konsept, og så la historien vokse ut av konseptet. I “District 9” var det alle de rare reaksjonene menneskene hadde på en haug med romvesenflyktninger som dukket opp i bakhagen vår. I “Elysium” er det det pussige systemet som oppstår når klasseforskjellen blir skrudd opp til elleve. Rikingene har kontroll, så det er ikke anarki, men ikke veldig kontroll, så det er ikke full politistat.

Det aller mest spektakulære ved denne filmen er hvor utrolig mye han som spiller Max som liten (Maxwell Perry Cotton) likner på Matt Damon. Like bak følger noen utrolige oversiktsbilder av kaotiske fremtids-Los Angeles og romstasjonen Elysium. Wow! Sistnevnte ser ut som en sinnssyk landskapsarkitekt har spilt “The Sims” med alle juksekodene på.

Med dette bakteppet og Blomkamps sans for å vise sci-fi-hjørnesteiner som droider og exo-skjelett fra en realistisk vinkel, blir det en gøyal nerdereise. Det hele går til slutt i samme retning som “District 9” også gjorde: Hollywood-style-action som til tross for at det er vel gjennomført, faller langt unna det samfunnskritiske storverket det kunne vært. I stedet blir det nevekamp med en sør-afrikansk hybrid mellom terminator og boms kalt Kruger (Sharlto Copley). Og slutten smaker litt ostepop – du kommer til å skjønne hva jeg mener når du ser den.

“Elysium” kunne vært en annen, enda bedre film. Men det er den beste sci-fi’en i år, og det begynner å bli en del av dem.