4
Mer brutalitet enn uskyld

Tittel:
Uskyld
Sjanger:
Drama
Varighet:
1 t. 45 min.
Aldersgrense:
15
Skuespillere:
  • Maria Bonnevie
  • Kristoffer Jones
  • David Dencik
  • Maria Heiskanen
Regissør:
Sara Johnsen

En voldsom dramafilm om to brødre som blir funnet drept i skogen og kvinnen som ligger igjen på åstedet. Er hun en morder eller et offer? spør politietterforskeren seg selv.

Da jeg så “Uskyld” tenkte jeg at filmen var en brutal versjon av “East of Eden” fortalt på en måte som ligner den i “The Tree of Life”. Filmen handler om to brødre som forelsker seg i samme kvinne og som ender opp med å ødelegge hverandre. Men den er lite dialogdrevet og den bruker heller mer tid på å skape stemning gjennom naturbilder. Filmen er ganske brutal i framstillingen av en primitiv livsstil ute i naturen. Naturbildene i seg selv er vakre, men mennesket i naturen er langt fra vakker. Dyr som blir slaktet og flådd, man tisser ute i buskene og vi får til og med se nærbilde av en fødsel ute på en åker. Så det er ingen romantisk framstilling av livet i denne filmen, og er generelt noe jeg ikke har noe behov for å se.

Filmen har en interessant fortellerramme. En politietterforskning setter rammene for fortellingen: To drap er begått og en kvinne ligger igjen på åstedet. Hva har skjedd og hvorfor? Til tross for dette får vi ikke alle svarene om karakterenes liv. Karakteren Ruud (David Dencik) er vanskelig å bli fullstendig klok på, for man mistenker at det er en misforstått karakter av de andre helt fram til slutten hvor dramaet eskalerer. Manglende dialog og delvis misforståtte situasjoner bidrar til at vi aldri lærer karakterene ordentlig å kjenne.

Det er likevel en svært sterk dramafilm med en interessant fortellerstil, ganske godt og troverdig skuespill med flotte, samt grusomme bilder. Men skandinavisk drama er ofte deprimerende og melankolsk, og det er ikke alle som har sansen for det. Jeg hadde ikke villet se denne igjen, for den kan gjøre deg ganske nedbrutt.