3
Mer eller mindre dårlig

Tittel:
Mer eller mindre mann
Sjanger:
Drama, Komedie
Varighet:
1 t. 17 min.
Aldersgrense:
11
Skuespillere:
  • Henrik Rafaelsen
  • Janne Heltberg
  • Terje Ranes
  • Kim Eidhagen
  • Tore Sagen
Regissør:
Martin Lund

Hvor vanskelig kan det være å bli voksen i norsk film?

Vi møter Henrik, en 35 år gammel gutt i mannekropp som bor sammen med gravid samboer i nykjøpt hus i Oslo. Men ting er ikke helt som de skal. Henrik slites nemlig mellom voksenlivets ansvar og ungdommens festing og spontanitet. Og selvfølgelig kommer dagen da Henrik må ta valget om hva som betyr mest for han.

Det er som en epidemi her på berget å lage personfokuserte dramafilmer, gjerne krydret med mørk humor og absurd tematikk. Det virker som en umulighet for norske filmkarakterer å vokse opp og takle ansvar, en problematikk som har vært melket til siste dråpe i flere tiår. Og det er vel ikke å nekte for at det begynner å gå på nervene løs.

“Mer eller mindre mann” er et produkt av en kreativ manusprosess, der enkeltscener ble satt sammen til en helhetlig historie. Et spennende valg, men dessverre føles handlingen oppstykket, og flere av Henriks påfunn fremstår som totalt umotiverte. Spesielt da han tar seg til å tisse inne i en bil, en handling det tilsynelatende ikke ligger noen annen motivasjon bak enn å bare være en kødd.

Til gjengjeld spiller Henrik Rafaelsen sin hovedrolle med en tilstedeværelse og nærhet som ikke er hverdagskost her til lands. Også regissør Martin Lund viser innledningsvis et unektelig talent i karakterbygging og scenografi. Det er mye talent inne i bildet, og enkelte scener i filmen er både morsomme og sjarmerende. Men med en altfor velkjent problematikk og oppstykket handling faller helheten igjennom.

“Mer eller mindre mann” varer i 77 minutter, og markerer med det den andre norske filmen på to uker som ikke klarer å runde halvannen time. Debatten om verdi for Filmfond-pengene er en debatt best tatt en annen gang; men når filmen avslutningsvis makter å hevde at én seriøs samtale med samboeren og en kjapp titt på Aftenposten er nok til å gjøre Henrik voksen, blir det så altfor lettvint og slurvete.