3
Meryl Streep berger “Jernkvinnen”

Tittel:
Jernkvinnen
Sjanger:
Biografi, Drama
Varighet:
1 t. 44 min.
Aldersgrense:
11
Skuespillere:
  • Meryl Streep
  • Jim Broadbent
  • Alexandra Roach
  • Harry Lloyd
Regissør:
Phyllida Lloyd

Den omstridte spillefilmbiografien om Storbritannias tidligere statsminister Margaret Thatcher har premiere i dag. Det er ikke dermed sagt at du bør løpe og se.

Thatcher regjerte som statsminister fra 1979 til 1990. I “Jernkvinnen” får vi innsyn i veien opp og fram, samt i kvinnens tilværelse den dag i dag – og det er nettopp dette som gjør filmen omstridt. For på Thatchers senere dager har det oppstått en viss demens og en del av skildringene er dermed lite flatterende.

På den annen side er det her Meryl Streep for alvor understreker at i år – ja, i år er Oscar-statuetten min! Og det må da være flatterende at Meryl Streep er personen som skal portrettere deg. Hun må gjerne portrettere meg.

Meryl Streep er filmens store styrke. Og i ‘stor’ mener jeg gedigen. For uten henne er dette egentlig på grensen til dritkjedelig. Det faktum at filmen fungerte bedre som en historietime enn som kveldsunderholdning gjør ikke nødvendigvis noe stort utslag – historie kan jo være gøy … Men vi får riktignok sjelden noe dypdykk i de historiske begivenhetene som bidro til å forme jernkvinnen Maggie. Her kommer de politiske slagene på løpende bånd og de rekker aldri å bli særlig spennende før siste ord er sagt.

Jeg tror egentlig biografien som sjanger passer langt bedre i bokformat. Det synes ikke bare i Thatcher-filmen, men også i J. Edgar Hoovers biografifilm “J. Edgar” fra litt tidligere i år. Den skuffet kanskje enda mer.

Men la meg avslutte med Meryl Streep: Rå dame.