5
Mesterlig hyllest til pionerene

Tittel:
Hugo Cabret
Sjanger:
Drama, Eventyr, Familie
Varighet:
2 t. 6 min.
Aldersgrense:
7
Skuespillere:
  • Asa Butterfield
  • Ben Kingsley
  • Sacha Baron Cohen
  • Chloë Grace Moretz
  • Christopher Lee
  • Michael Stuhlbarg
Regissør:
Martin Scorsese

Martin Scorseses “Hugo Cabret” hyller de som har gjort film til det det er i dag.

Nykommer Asa Butterfield spiller Hugo Cabret, en foreldreløs gutt som bor i skjul på en togstasjon i 1930-tallets Paris. Her fikser han stasjonens klokker, og prøver å holde seg unna stasjonsinspektøren (Sacha Baron Cohen). Samtidig prøver han å reparere en robotlignende leke faren etterlot seg etter sin død.

For å gjøre dette må han stjele deler og verktøy fra stasjonens leketøysverksted, eid av den gretne, gamle George Méliès (Sir Ben Kingsley). Men i denne roboten hviler en glemt hemmelighet om den bitre leketøysreperatøren.

Hugo er et mesterlig stykke filmhåndtverk, i storslagen 3D. Dermed kunne ikke filmen vært fjernere fra filmene den hyller, rent visuelt. Fortellergleden og sjelen er imidlertid den samme som de gamle pionerene hadde for filmhåndverket.

Det varmer et filmelskerhjerte å se en film som “Hugo Cabret”. Hvis man skal se på historien på egenhånd er den definitivt noe forutsigbar og litt for snill, men filmen holder seg tro til Brian Selznicks bok og slutter aldri å fascinere. Her er en interessant kontrast, for der filmpionerene våget å teste grenser for hva som var mulig å fortelle, er “Hugo Cabret” i grunn ganske trygg. Det tas få sjanser med manus, foto og skuespill, men det gjør ikke så altfor mye når sluttproduktet er så bra som det er. Vi transporteres til et Paris i harmoni, og møter flere småhistorier som går filmen gjennom. De tar ikke for mye plass, men bidrar heller til å gi filmen varme og medmenneskelighet.

Skuespillet er også fra øverste hylle. Asa Butterfield gjør det meget godt som Hugo, mens Sir Ben er glitrende som den bitre Méliès. Han fanger karakterens bitterhet på verden med en strålende brodd, men aldri så mye at man mister all empati. Med på laget er også folk som Jude Law, Ray Winstone og selveste Christopher Lee. Den virkelige maestroen bak dette verket er imidlertid Martin Scorsese. Hans kjærlighet til kildematerialet formelig oser ut av skjermen, og det skinner klart igjennom at dette er en film med stor personlig betydning for Scorsese.

“Hugo Cabret” er filmen som vil få deg til å ønske at du var et barn igjen, og kunne møte film med den samme entusiasmen som du gjorde da. Det er en mesterlig hyllest av fiksjonfilmens opprinnelse, og de menneskene som gjorde den til det den har blitt til i dag.