5
Mesterlig Mandela-biografi

Tittel:
Mandela: Veien til frihet
Sjanger:
Biografi, Drama
Varighet:
2 t. 21 min.
Aldersgrense:
11
Skuespillere:
  • Idris Elba
  • Naomie Harris
  • Robert Hobb
  • Fana Mokoena
  • Jamie Bartlett
  • Deon Lotz
  • Terry Pheto
Regissør:
Justin Chadwick

Alle kjenner historien om mannen som reddet Sør-Afrika. Her fortelles den på spektakulært vis.

“Mandela: Veien til frihet” har kanskje vakt mest oppsikt for sin utrolige timing. Premieren på filmen i London, der Mandelas to døtre Zindzi og Zenani befant seg, foregikk på eksakt samme tid som Nelson Mandela tok sitt siste åndedrag i en alder av 95 år. Publikum fikk dødsbudskapet etter at filmen var over.

Jeg stiller meg spørsmålet om hvorvidt Mandelas nærmeste er like fornøyd med hvordan denne filmen bidrar til hans ettermæle, for “Mandela: Veien til frihet” viser enkelte sider av “Madiba” som ikke verden kjenner så godt. Han fremstilles som en kvinnebedårer som er kjapp i replikken og som lar familien gå på bekostning av politikken stort sett hele livet. Samtidig er hans brennende engasjement og mot til å dø for saken like tydelig poengtert.

Historien om Mandela er vakkert fortalt, fra han som unggutt vokser opp i en liten stamme, til han blir aktivist i ANC, gjennom 27 år i fengsel helt til han blir Sør-Afrikas første demokratisk valgte president. Nydelige landskapsbilder fra den sør-afrikanske landsbygda og historisk riktige klær, biler og hårfrisyrer bringer deg med vekk fra den norske kinosalen du sitter i og til Sør-Afrika på 40-tallet og fremover. Noe av behandlingen fange 46664 og andre svarte utsettes for er så forferdelig at man skulle ønske apartheid var et ord funnet opp av filmskaperne, men samtidig er den brutale rasismen noe av det mest fengslende i hele filmen.

For at en biografisk film skal være troverdig er det særlig viktig at hovedrolleinnehaver får til å etterligne væremåten, språket og utseendet til den som portretteres. Idris Elba scorer høyt på de to førstnevnte. Når det gjelder utseende gjør sminkørene en fantastisk jobb fram til Mandela skal være 50 år. Det er forståelig at det er vanskelig å få en 39-åring til å se ut som han er 80, men det er viktig for at publikum skal tro på illusjonen om at det er Mandela vi ser på skjermen. Ved et par anledninger er sminkingen så åpenbar at troverdigheten svekkes. Det er også få 70-åringer som har sprettrumpe og brede, muskuløse skuldre, men med litt godvilje greier man å overse det.

Likevel, alt teknisk småpirk til side, “Mandela: Veien til frihet” er en spennende film med høy underholdning- og læringsverdi. Selv om den er lang, blir den aldri kjedelig og heller aldri så jævlig at det blir for ubehagelig å se på. Regissør og manusforfatter har lykkes med å plukke ut det mest vesentlige i Mandelas liv og med det unngått dødtid og detaljer uten relevans. Idris Elba som Mandela og Naomie Harris som hans andre kone Winnie gjør begge sterke og troverdige roller, til tross for den utfordrende oppgaven det er å portrettere en historisk personlighet, og særlig en som er i live.

Jeg har opplevd å se biografiske filmer som har lært meg mye, men som har vært gørrkjedelige. “Mandela: Veien til frihet” balanserer et historisk viktig liv med action og spenning. Dette er med andre ord en svært gjennomført filmbiografi av en av verdens mest populære historiske personligheter.