3
Michael Mann mister grepet

Tittel:
Blackhat
Sjanger:
Action, Thriller
Varighet:
2 t. 12 min.
Aldersgrense:
15
Skuespillere:
  • Chris Hemsworth
  • Viola Davis
  • Ritchie Coster
  • William Mapother
Regissør:
Michael Mann

Ikke noe å ta av seg Blackhatten for.

På 90-tallet var han kongen av Hollywood. Med den fantastiske troikaen “Den siste mohikaner” (1992), “Heat” (1995) og “The Insider” (1999) skrev han navnet sitt med gullskrift over hele filmhovedstaden. Men så kom dette nye årtusenet. Og selv om det er synd å si, er det kanskje på tide å vedkjenne at det eneste som ikke kom godt ut av Y2K-hysteriet var karrieren til Michael Mann.

Med unntak av “Collateral” fra 2004 (du vet, Tom Cruise med grått hår), har Mann så langt brukt det 21. århundre på å besudle sitt en gang så staute ettermæle.

Siste forsøk på oppreisning er “Blackhat”, en actionfylt cyber-thriller om hacking og Chris Hemsworth i bar overkropp. Sagt på en annen måte: Mann hilser 2015 velkommen.

Hemsworth spiller hackeren/fengselsfuglen Nick Hathaway, som blir hyret inn av FBI for å fakke et nettroll litt utover det vanlige. I stedet for stygge kommentarer på Dagbladets debattsider, har denne cyberterroristen latt fingerferdighetene gå utover et kinesisk atomkraftverk og amerikanske soya-priser. FBI er dessverre ikke veganere, og slipper Hathaway løs med sitt dødeligste våpen i hånd: Qwerty-tastaturet.

Kult, ja? Det burde vært det. “Blackhat” klarer dessverre aldri å leve opp til sitt forlokkende utgangsunkt. Det som burde vært et hektisk og nervepirrende kappløp mot tiden, er i stedet blitt en seig og langsom kappgang.

I (altfor) generøse 136 minutter geleider Mann oss gjennom datasupporten fra helvete, mettet med koder og tekniske uttrykk filmen ikke tar seg bryet med å forklare. I det minste kastes en og annen avvekslende skuddveksling inn for å forsikre oss om at viss-vasset fortsatt er spennende.

Filmskapere som ikke fikser den gamle leveregelen “show, don’t tell” er det flust av. At Michael Mann nå virker å ha blitt en av dem, er i grenseland hjerteskjærende. Mann er fortsatt best i klassen hva skuddvekslinger og realistisk action angår, men i “Blackhat” mister han fullstendig grepet på hvordan man forteller en historie. Dette fra mannen bak “Heat”.

Nei, Michael er ikke lenger konge på haugen. Nå er han mer menig-Mann.