3
Michael Shannon overpresterer

Tittel:
The Iceman
Sjanger:
Biografi, Krim, Thriller
Varighet:
1 t. 45 min.
Aldersgrense:
15
Skuespillere:
  • Michael Shannon
  • Ray Liotta
  • Winona Ryder
  • Chris Evans
  • James Franco
  • David Schwimmer
  • Stephen Dorff
Regissør:
Ariel Vromen

Det skulle ikke vært mulig å spille over evne, men det makter det utvilsomme talentet til Michael Shannon å gjøre. Som om han ikke gjør det i samtlige filmer han spiller i.

For det er faktisk tilfelle at Shannon er et multitalent. Fra å glitre som i rollen han ble snytt for en Oscar-statuett – ja, i “Revolutionary Road” – til mer markante roller i indie-filmen “Take Shelter” og blockbusteren “Man of Steel”. Shannon er virkelig et funn for filmindustrien, og i filmer som dette kan man lett se hvorfor.

Shannon spiller altså familiefaren Richard Kuklinski, som lever et dobbeltliv. I tillegg til å være en ektemann, har han også to barn han setter utrolig høyt. Hans mørke side er derimot noe som jobber mot ryktet hans som hengiven familiefar. Han er nemlig en leiemorder for byens største mafiadelegat, og han får seg en riktig så heftig liste med offer etter hvert som han oppdragene baller seg på.

Men ikke bare i denne rollen får Shannon haugevis med oppdrag og mange offer. Han har også fått seg en stor fanskare som følger den spennende karen i alt han gjør. Mitt første møte med Shannon, gjennom to mindre roller i filmene “Tigerland” og “Pearl Harbor”, gjorde meg klar over hans eksistens. Siden tidlig dette årtusenet har han vokst og er nå et av Hollywoods mest spennende ansikter. “The Iceman” er en litt smalere film, om en leiemorder jeg aldri hadde hørt om, men også her er Shannon rosinen i pølsa – om det faktisk betyr noe positivt.

Selv om det er tendenser til majestetisk utklassing av de andre skuespillerne, samt overspill i hovedrollen, synes jeg ikke karakteren Shannon portretterer er spennende nok. Det er selvfølgelig noe pirrende i tanken på kontrastene hengiven far vs. notorisk leiemorder for mafiaen, men jeg synes ikke den tanken gjenspeiles så godt i det jeg ser utfolde seg i filmen. Historien rundt ham er heller ikke så spennende at den holder meg klort fast til TV-skjermen.

Og så er det Winona Ryders syltynne repertoar som skuespiller da. Dét gagner i hvert fall ikke filmen.

Selv om Shannon er nummeret inntil briljant med sin tilstedeværelse, er “The Iceman” en småkjedelig film uten de store spenningstoppene. Regissør Ariel Vromen viser at han er uferdig og litt for røff i kantene til å sette sitt preg på filmen. Det eneste han er heldig med er at filmen har en kald tone i bildet, som setter en strek under essensen i hovedkarakterens utvikling gjennom filmen. Så mye mer enn det klarer han aldri.