3
Middelmådig klaustrofobi

Tittel:
As Above, So Below
Sjanger:
Grøsser
Varighet:
1 t. 33 min.
Aldersgrense:
15
Skuespillere:
  • Perdita Weeks
  • Ben Feldman
  • Edwin Hodge
  • François Civil
  • Marion Lambert
  • Ali Marhyar
Regissør:
John Erick Dowdle

Å stå fast i en heis er en ting. Å gå seg vill i underjordiske kamre bygget av skjeletter er noe helt annet.

“As Above, So Below” er et klaustrofobisk mareritt av verste sort. Dette er en skrekkfilm i stil av “Paranormal Activity: The Marked Ones”, men det finnes dessverre ingen originalitet i den. Det er som om de har tatt “The Blair Witch Project” ned i katakombene under Paris’ gater. Ingen found footage-film vil nok skremme på samme måte som “The Blair Witch Project” gjorde i 1999.

“As Above, So Below” sliter med å finne et uforglemmelig særpreg i forhold til sine forgjengere. Filmen handler om noen studenter som leter etter Nicolas Flamel og de vises stein som de tror befinner seg nede ved katakombene. Illevarslende meldinger står skrevet i de underjordiske kamrene og studentene begynner å mistenke at de beveger seg dypere og dypere ned i helvetes dødsrike. Og jo lengre ned i dødsriket de beveger seg, desto flere demoner dukker opp som påminner dem om deres synder.

Visse deler av filmen er underholdende. Jeg likte det ufattelig ekle koret som sang uhyggelig og illevarslende i katakombene. Musikken er ganske effektiv under en bestemt scene hvor kameramannen Benji ligger fastklemt i beinrestene og får panikk. Men senere dukker musikk opp som ikke har noen naturlig kilde innenfor filmens rammer – istedenfor å skremme trekker den deg ut av kinolerretet.

Dette får meg til å undre om denne filmen hadde trengt å vektlegge seg på dokumentarsjangeren. Det er mulig fremstillingen av klaustrofobi fungerer best i denne formen, men det føles unødvendig.

Filmen går til slutt i klisjéfellen og blir noe kjedelig da de velger en altfor enkel løsning. Jeg mister fullstendig interessen og slapper plutselig apatisk av mens Scarlett løper gjennom kamrene. Og det er vel ikke meningen man skal slappe av når man ser en skrekkfilm?