3
Middelmådighet fra Luc Besson

Tittel:
Farvel til mafiaen
Sjanger:
Action, Komedie
Varighet:
1 t. 51 min.
Aldersgrense:
15
Skuespillere:
  • Robert De Niro
  • Michelle Pfeiffer
  • Tommy Lee Jones
  • Dianna Agron
  • John D'Leo
  • Jimmy Palumbo
  • Vincent Pastore
Regissør:
Luc Besson

“Farvel til mafiaen” forteller historien om mafiafamilien Manzoni. Du skal nå få den gjenfortalt i korte trekk. Og alle trekk, for den saks skyld.

Familien Manzoni flytter fra Amerika til Normandie som del av et vitnebeskyttelsesprogram. De klarer ikke å legge fra seg sine kriminelle vaner, og morderne de flyktet fra finner dem. Nå må de jobbe sammen for å knerte morderne.

Historien er like grunn som en dusj.

I mellomtida skjer det ett og annet som ender i løse ender. Store deler av filmen brukes på å stadfeste at familiemedlemmene er kyniske, kortlunta og amerikanske. Dette har uheldigvis ikke så mye med historien å gjøre. Heldigvis, derimot, er det Luc Besson som regisserer disse løse endene (og resten av filmen). Det er litt kult når mora i huset (Michelle Pfeiffer) sprenger dagligvarebutikken, og det kommer overraskende nok som en overraskelse når faren i huset (Robert De Niro) mener å kunne rettferdiggjøre å brekke femten av beina til rørleggeren.

For Luc Besson gjør en ålreit jobb. Med seg på laget har han som nevnt De Niro og Pfeiffer. De er med på å gjøre filmen mindre flåsete enn den kunne endt opp som. Tommy Lee Jones som vitnebeskyttelsesansvarlig hjelper også til. De erketypiske mafiaskurkene med svarte frakker og svart fedora er derimot tullete. Å bruke rakettkaster for å kverke en fyr er også litt vel ACME.

Alt i alt er jeg glad for at filmen er mye mer voksen enn jeg frykta.

Luc Besson, Robert De Niro og Tommy Lee Jones er alle fullt utvokste, så det var kanskje ikke så stor fare uansett.

Men de hadde altså ingen verdifull historie å fortelle.