3
Middels god postapokalypse

Tittel:
The Book of Eli
Sjanger:
Action, Drama, Eventyr
Varighet:
1 t. 58 min.
Aldersgrense:
15
Skuespillere:
  • Denzel Washington
  • Mila Kunis
  • Gary Oldman
  • Michael Gambon
  • Tom Waits
Regissør:
Albert Hughes, Allen Hughes

“The Book of Eli” viser oss hvordan man overlever på jorda etter at nesten alt liv er ødelagt. Fohåpentligvis helt unyttig kunnskap å ha.

Hughes-brødrene tar oss med inn i en stusselig verden, der det aller meste vi kjenner i dag er borte for godt. Det er mangel på de mest elementære varer, som vann og mat. Kvinner er en enda større mangelvare. Eli (Denzel Washington) har vandret vestover i 30 år med en mystisk bok han leser i hver kveld, fordi en stemme i hodet hans sa han skulle gjøre det. Og han beskytter boken med livet sitt.

Eli er alltid alene, og viser fort at han greier seg best på egen hånd. Han vandrer inn i en landsby og møter byens overhode, Carnegie (Gary Oldman), som ser hvordan han kan sloss og vil at han skal jobbe for ham. Han er ikke interessert. Her møter han også den unge jenta Solara (Mila Kunis), som skal vise seg å bli viktig for å få fullført reisen.

“The Book of Eli” er grei action, men ikke så veldig mye mer enn det. Selv om jeg ikke har hørt akkurat denne historien før, er den likevel kjent, og det er for mye moralisme som dyttes ned over hodene våre. Menneskene har ødelagt verden og nå er det bare en mann som kan redde oss. Klassisk. Den har noen fiffige tvister, som jeg satte pris på, men det er ikke nok til å dra opp helhetsinntrykket.

Denzel Washington gjør en god rolle, og Gary Oldman – som stort sett spiller “skumle” roller – gjør også en overbevisende rolle som maktsyk jævel. Jeg blir likevel ikke helt revet med. Men den som virkelig ikke passer inn her er Mila Kunis. I mangel på et bedre ord, er hun for “moderne”. Her trengtes en mer tidløs skuespillerinne, mens Kunis er et resultat av 2000-tallet. Jeg forbinder henne med en del komiske prosjekter, som gjør det vanskelig å ta henne seriøst.

Landskapet er kult og skaper atmosfæren regissørene er ute etter, men dialogen er ganske tam og spenningskurven går veldig opp og ned. “The Book of Eli” ligger og vipper mellom terningkast tre og fire, verken spesielt god eller spesielt dårlig. Så får det være opp til deg om du vil gi den en sjanse eller ikke.