5
Miljøvennlig mord-spree

Tittel:
Sightseers
Sjanger:
Drama, Komedie
Varighet:
1 t. 28 min.
Aldersgrense:
15
Skuespillere:
  • Steve Oram
  • Alice Lowe
  • Kenneth Hadley
  • Eileen Davies
  • Monica Doland
  • Jonathan Aris
Regissør:
Ben Wheatley

Tåler du stanken av menneskets natur?

Dette er av typen film som på sjokkerende vis billedlegger hvorfor den gjenoppståtte retrohobbyen strikking er livsfarlig for hunder. Det er en film som får meg til å undre på om jeg ønsker en lykkelig slutt, og hva det egentlig ville innebåret. Det er typen film som i all sin minimalistiske enkelhet fremprovoserer et uttrykk som er vakkert, til tross for at blodspruten står hos tilfeldige uskyldigheter med jevne mellomrom. Dette er en film som må ses.

Regissør Ben Wheatley har kveilet sammen en flikk som illustrerer konsekvensene som kan oppstå når to forstyrrede psyker deler samme campingvogntak et par uker. Chris og Tina har datet snaue tre måneder, og bestemmer seg for å oppleve hva nordre Yorkshire har å by på. Med seg i bagasjen har paret hjemmestrikka truser med fransk åpning og en særdeles lav terskel for å kortslutte menneskeliv. Gjerne på snu-deg-i-sofaen-måter.

Chris tar enhver ekstern kommentar som et angrep på arbeiderklassen han tilhører og yter derfor samfunnet rettferdighet ved å kvitte seg med pakket. Tina på sin side har nettopp frigjort seg fra morens fire vegger og omfavner kaos som en mamma med sitt nyfødte barn, samtidig som hun streber etter rettferdiggjørelse og logikk. “Det handler om personlig selvstendighet. Å tenke på utsiden av boksen. Ved å redusere deres livsspenn reduserer du også deres utslipp,” sier hun. “Det du sier er at mord er grønt?” besvarer Chris. Rettferdiggjøre mord. Check! Også så miljøvennlig, da gitt.

Filmplakaten påstår at dette er “faen så morsomt”, men det er det faen meg ikke. Dette er mørkere enn innsiden av en vindusløs garasje på en nordlysfri kveld en vinternatt i Hammerfest. En og annen lattersekvens finnes, men gjerne etterfulgt av et gap som dekkes med hånden og to minutters selvransakelse. Er det greit å le av sånt? Jeg lo. Innafor det.

For øvrig er jeg stor fan av måten Wheatley lar karakterene utføre sin galskap på uten å utbrodere fortiden som ligger bak. Det blir ikke et savn. Et aldri så lite kunststykke, spør du meg.

Eneste minuset her er følelsen av at enkelte scener i utgangspunktet er skrevet som frittstående sketsjer. Hvilket stemmer. Steve Oram og Alice Lowe, som spiller Chris og Tina, er begge standup-komikere. “Sightseers”-karakterene ble opprinnelig skapt for scenen, før konseptet ble pitchet for en TV-serie. Sistnevnte ble aldri noe av, men Ben Wheatley ville gjerne lage film. Takk for det.

Filmen er et nydelig stykke voldelig satire som takke sin komponist Jim Williams for å lydlegge så perfekt at stemningen blir akkurat så unik og sær som denne filmen er. For la oss være ærlige – dette er ikke for alle. Men tåler du stanken av menneskets natur? Da er det bare å nyte denne lille framtidige kultklassikeren. “Sightseers” er blodig, britisk og brilljant.