6
Minst like magisk i 3D

Tittel:
Titanic
Sjanger:
Drama, Katastrofe, Romantikk
Varighet:
3 t. 15 min.
Aldersgrense:
11
Skuespillere:
  • Leonardo DiCaprio
  • Kate Winslet
  • Kathy Bates
  • Billy Zane
Regissør:
James Cameron

Det er kanskje en klisjé, men “Titanic” forteller en av verdens vakreste kjærlighetshistorier. Nå er også all spenningen i filmen gjort mer altoppslukende gjennom 3D. Jeg kan ikke annet enn å juble.

Jeg var for ung til å få med meg denne filmen på kino da den kom i 1997. Og selv om jeg har sett den et tosifret antall ganger siden jeg ble gammel nok, var det med store forventninger jeg tok på meg 3D-brillene for å legge ut på ferden over Atlanteren med Jack og Rose igjen. Og for et gjensyn det ble!

Jeg er fascinert av historien om det enorme, usynkelige skipet som sank likevel. Det har jeg alltid vært. Filmen har premiere i Norge 13. april, bare én dag før 100 års-dagen for forliset. Og en verdigere måte å minnes tragedien på kan jeg ikke tenke meg. Filmen vant elleve Oscar-statuetter og den har på ingen måte gått ut på dato. Å se den på en gedigen kinoskjerm med 3D-briller var en opplevelse så overveldende og engasjerende at det ikke kan forklares. Det må oppleves.

Mange adjektiver er brukt for å beskrive “Titanic” tidligere. Majestetisk, storslått, utrolig. Andre (les; folk som ikke ønsker å vise at de har følelser) har omtalt den som klissete, overdrevent romantisk og så videre. Jeg har sett på dette som en langt mer klissete film tidligere. Denne gangen så jeg også hvor utrolig vakker selve filmen er. Foto, kostymer, sminke og kulisser – ja, hele scenografien er rett og slett vakkert utført. Farger, kontraster og lys er bare blitt ytterligere framhevet av 3D-effekten, og bildekvaliteten er ypperlig. Høres jeg forelsket ut? Vel, det er ikke langt unna.

Jeg ble derimot ikke helt i ekstase av 3D-omgjøringen. Ikke på grunn av kvaliteten av arbeidet, men fordi potensialet ikke er optimalt utnyttet. Som en svoren fan av store katastrofescener som kan ta pusten fra deg, var jeg veldig spent på scenene der båten er på vei ned. Jeg kunne gjerne sett at 3D-effekten hadde blitt brukt enda mer, slik at jeg virkelig følte jeg var til stede på Titanic i det skipet går ned.

Likevel, jeg har vanskelig for å gi “Titanic” noe mindre enn høyeste sum på terningen. Med eller uten 3D, dette er et kunstverk uten sidestykke. Kritikerne av filmen kan si hva de vil. Effektene er fantastiske, den er proppet av action og den får meg til å lure på hvor den store, pompøse kjærligheten har blitt av i dagens samfunn. Dette er kanskje 90-tallets aller største film, og nå er den også tilpasset 2012-publikumet. Det blir garantert flere gjensyn i framtida, men ingenting kan måle seg med følelsen av skipet på storskjerm i kinosalen, så benytt sjansen nå som du har mulighet.