3
Mister fokus

Tittel:
Focus
Sjanger:
Drama, Komedie, Krim
Varighet:
1 t. 45 min.
Aldersgrense:
11
Skuespillere:
  • Will Smith
  • Margot Robbie
  • Rodrigo Santoro
  • Gerald McRaney
  • Adrian Martinez
Regissør:
Glenn Ficarra, John Requa

“Focus” begynner bra, men mister overraskende fort fokus. I overkant ironisk med tanke på filmens slogan “Never lose focus”.

Fra skaperne av “Crazy, Stupid, Love” hadde vi håpet på noe litt festligere. Komedien fra 2011 var så deilig uforutsigbar, balansert og godt fortalt – ja, den hevet seg langt over sine komifettere og -kusiner. “Focus” derimot, er både forutsigbar og ubalansert. Historien er relativt godt fortalt – men ta med i betraktningen at ikke alle historier i utgangspunktet er veldig gode.

Storheten Will Smith er hyret inn sammen med nuets skjønnhetsideal Margot Robbie. Deres karakterer møtes med en gang – hun er på jakt etter lommaboka hans, han er klar over det fra første stund. To svindlere, to ganske forskjellige nivåer.

Når kortene er lagt på bordet vil selvsagt Robbie lære av mesteren, slik vi har sett 692 ganger tidligere i den moderne filmhistorien. Filmatisk er fremdeles introduksjonen velkomponert og stilig, så den åpenbare klisjeen blir aldri noe stort problem. Problemet kommer i stedet – som i de 692 øvrige svindlerlærlingfilmene – når veien går videre. Hva nå? En stor plan? Et siste stikk?

Nja, herfra og ut tones utrolig nok “Focus” ned. Den imponerende kriminelle virksomheten blir skviset ut til fordel for et enkeltmannsforetak uten verken sjarm eller nødvendig kløkt. Will Smith er rutinert, men klarer ikke å løfte en nedadgående kurve på egen hånd. Hjelpen kommer heldigvis, i form av en festlig Adrian Martinez, men den kommer sent og er dermed til liten nytte.

Regiduoen Glenn Ficarra og John Requa er langt ifra tapt bak ei vogn, som man sier, men kunne med fordel utviklet dette manuset ytterligere før de satte i gang med innspillingen. Produksjonen er helt topp ellers, og vi har all grunn til å se fram mot duoens neste prosjekter.

Øvelse gjør som kjent mester.