3
Mørkere, men ikke bedre

Tittel:
Harry Potter og Mysteriekammeret
Sjanger:
Eventyr, Familie, Fantasy
Varighet:
2 t. 41 m.
Aldersgrense:
7
Skuespillere:
  • Daniel Radcliffe
  • Rupert Grint
  • Emma Watson
  • Kenneth Branagh
  • Richard Harris
  • Jason Isaacs
  • Alan Rickman
Regissør:
Chris Columbus

Demoniske og enorme krypdyr, en mystisk dagbok og forhekselser på Galtvort-elevene preger denne filmen. Eneren og toeren i filmserien om Harry Potter er som natt og dag.

Vi i filmsnakk.no plukker ned eldre filmserier fra hylla. Denne uka står selveste Harry Potter for tur, og dette er anmeldelsen av den andre filmen.

Harry Potter begynner sitt andre år på Galtvort, skolen for unge hekser og trollmenn, med utallige problemer. Rett før skolestart hadde en husnisse ved navn Noldus besøkt han og advart ham mot å returnere til skolen. Harry trosser disse advarslene og møter på flere problemer: Inngangen til plattform 9 3/4 stenger seg for Harry og Ronny, som velger å bruke Wiltersen-familiens flyvende bil til Galtvort. Med tanke på at de ble sett av flere ikke-magiske mennesker og ødela en gammel eiendom av skolen, treet Prylepilen, står de i fare for å bli utvist før skoleåret i det hele tatt har begynt.

Harry hører en mystisk stemme som de andre på skolen ikke kan høre, og stemmen forteller at den vil drepe. Imens faller flere elever forsteinet om i skolens korridorer og lærerne diskuterer om de blir nødt til å stenge skolen. “Mysteriekammeret” og “husk hva som skjedde sist” hviskes blant lærerne, og vennegjengen kan ikke la være å etterforske mysteriet.

Ingen foreldre forventet nok at Harry Potters andre år på Galtvort skulle innebære truende skriblerier med blod på veggene, elever som forhekses og en enorm slange som beveger seg rundt i skolens kloakkanlegg. Bekymringene for at barna skulle hoppe fra tak med kosteskaft ble som dugg for solen. Her var det blodig alvor. “Mysteriekammeret” og “De vises stein” er sånn sett som natt og dag.

Til tross for at dette er seriens svakeste film, var det mye fan-girling rundt oppfølgeren. Jeg så filmen på kino fire ganger og fikk ikke nok av Harry Potter-universet. Det var overraskende hvor mye skuespillerne Radcliffe, Grint og Watson hadde vokst i løpet av et år. Og guttene hadde kommet i stemmeskifte, noe som var et stort komisk aspekt – da spesielt med edderkopp-scenen med Ronny hvor alt han sier kommer frem som forvrengte pip.

Estetikken er veldig lik den forrige filmen, noe som er ganske forståelig når Chris Columbus har regissert dem begge. Dette er for så vidt hans siste Harry Potter-film, noe jeg mener er helt greit. Det kommer ikke noe nytt inn i denne filmen annet enn at Watson har forbedret skuespillerprestasjonene siden sist. Dette er bare en fortsettelse og ikke en utvidelse. Selv om farene virker større oppfattes det som om de likevel står på stedet hvil. Derfor blir filmen litt kjedelig i forhold til de andre filmene i serien.