4
Mye av det samme

Tittel:
Taken 2
Sjanger:
Action, Thriller
Varighet:
1 t. 32 min.
Aldersgrense:
15
Skuespillere:
  • Liam Neeson
  • Famke Janssen
  • Maggie Grace
  • Leland Orser
  • Jon Gries
  • D.B. Sweeney
Regissør:
Olivier Megaton

I “Taken 2″ blir øst-europeere fortsatt framstilt som blodtørstige skurker som ikke gjør annet enn å skyte, bomme og dø. Og er de ikke døde, så lever de enda med brukket nakke.

Liam Neeson spiller igjen Bryan Mills, og Bryan Mills er igjen forbanna. Han har nettopp blitt ferdig på jobb i Istanbul, og skal til å feriere der med dattera og ekskona si. Men så kommer de skruppelløse albanerne og ødelegger alt. De som drepes bør, drepes bør, tenker han og dreper alle sammen.

Denne gangen er det igjen Luc Besson som har skrevet denne passe endimensjonale ferden gjennom bakgater og tinninger, og det må love godt for dem som likte “Taken”. Fra sekundet den obligatoriske kidnappingen skjer, tar spenningen ingen pause. Man skulle tro at det ble vanskelig å opprettholde det samme spenningsnivået som forløperen, men noen friske pust her og der (som for eksempel at Bryan Mills’ datter spiller en mer aktiv rolle) er med på å gjøre “Taken 2″ til en nokså likestilt opplevelse. Man er dog nødt til å tøye sine grenser for å godta Mills’ MacGyver-påfunn. Her kan det nevnes at å kaste håndgranater rundt omkring i Istanbul for å høre hvor langt unna hverandre man er, er noe uforsvarlig. Men som vi vet, setter ikke Bryan Mills øst-europeeres sikkerhet i høysetet — om ikke høysetet er elektrisk, et tilfelle han setter pris på.

Koreografien i filmens slåssescener er ikke like tilfredsstillende som sist. Kameraføringen er noe slitsom og klippene varer ikke lenger enn at man akkurat rekker å identifisere hvilken kroppsdel det er som får deng. Heldigvis er ikke slåssing alt. Man kan jo skyte folk også.