4
Mye grøss, lite gru

Tittel:
Villmark 2
Sjanger:
Grøsser
Varighet:
1 t. 33 min.
Aldersgrense:
15
Skuespillere:
  • Ellen Dorrit Petersen
  • Anders Baasmo Christiansen
  • Baard Owe
  • Mads Sjøgård Pettersen
Regissør:
Pål Øie

“Villmark 2” gjør gamle triks på nytt.

“Villmark” var ved ankomsten i 2004 den beste skrekkfilmen produsert her på berget. Noe som riktignok ikke var rare bedriften, tatt i betraktning at eneste konkurranse var lavbudsjettsskrekken “22” fra to år tidligere. Likevel har “Villmark” beholdt mye av statusen, hele 13 år og én “Fritt vilt”-trilogi senere. Nå skal “Villmark” følges opp, og forventningspresset er skyhøyt.

Eller, egentlig ikke. De fleste av kidsa som i sin tid så “Villmark” som det skumleste siden lunsjsultne bøller har vokst opp for lengst, og igjen står en generasjon som sannsynligvis ikke har fått med seg at det i det hele tatt finnes en “Villmark 1”.

Uansett: Fire byggingeniører og en riksantikvar sjekker inn på et gammelt sanatorium / sinnssykehus / generelt skummelt sted, for å befare bygget før det rives for alltid. Et oppdrag byggets gamle vaktmester / opphavsmann / generelt gufne fyr, Karl, ikke synes noe særlig om om. Karl vokter nemlig over sanatoriumets mørke hemmeligheter, som viser seg å være temmelig dødelige for det intetanende befaringsteamet til teamleder Ellen Dorrit Petersen.

Jeg vet hva du tenker: “Gammel og forlatt bygning. Mørke hemmeligheter. Kvinnelig hovedrolle. Dette er “Fritt vilt 4″, er det ikke?”

Det kunne fort vært det. I konsept og utførelse er nemlig “Villmark 2” skrekkfilm på rutine: Blåøyde og godtroende mennesker tar dumme og naive valg i møte med den visse livsfare, selvfølgelig uten å varsle egnede myndigheter og sikkerhetsorgan om hva som foregår. Denne gangen fordi firmaet til våre fem helter er på konkursens rand, og selskapets overlevelse selvfølgelig prioriteres fremfor de ansattes.

Jada, “Villmark 2” er nok en fanebærer for skrekkfilmens usannsynligheter hva dumhet og uforsiktighet angår. Svelger man imidlertid den kamelen, er det fullt mulig å kose seg med Anders Baasmo Christiansen og co’s hasardiøse gambling med egne pusteevner. For selv om “Villmark 2” i all sin forutsigbarhet mangler grusomheten til skrekksjangerens bestemenn, mangler det ikke på grøss og gyselige tablåer. Regissør Pål Øie får tett opp mot maksimalt ut av skrekken som skildres, med effektiv bruk av både lys og lyd. Litt oppskriftsmessig blir det kanskje, men pytt sann.

Aller mest kjøper man konseptet fordi det er Ellen Dorrit Petersen og Anders Baasmo Christiansen som selger det. Baasmo Christiansen er Norges beste filmskuespiller i søvne, og gir mye karakter til en i utgangspunktet ganske blass rolle. Dorrit Petersen er jaggu ikke mye dårligere. Best av dem alle er imidlertid Baard Owe, en veteran hvis fremmøte alene forårsaker fuktige laken om nettene.

“Villmark 2” er skrekkfilmens greatest hits spredd utover halvannen times spilletid. Det meste treffer, selv om det meste også har truffet før.