5
Mye gull i gjørma

Tittel:
Mud
Sjanger:
Drama
Varighet:
2 t. 10 min.
Aldersgrense:
15
Skuespillere:
  • Matthew McConaughey
  • Reese Witherspoon
  • Sarah Paulson
  • Michael Shannon
  • Tye Sheridan
  • Jacob Lofland
Regissør:
Jeff Nichols

“Mud” er en veldig god film, uten at det er helt enkelt å sette fingeren på hvorfor.

Jeg skal prøve likevel.

Ellis og Neckbone, to unge gutter i sørstats-USA, møter en hjemløs mann som kaller seg Mud (Matthew McConaughey). Han bor i en strandet båt på en øy i Mississippi-elva, der han har avtalt å møte kjæresten sin Juniper (Reese Witherspoon). Guttene inngår en avtale om å hjelpe ham med mat og utstyr, mot at guttene skal få ta over båten Mud bor i, når han reiser fra stedet. Det tar ikke lang tid før det kommer frem at Mud er ettersøkt av politiet. Ellis styres av en sterk tro på kjærligheten, selv om den troen rokkes ved både da jenta han er forelsket i sviker ham, og da foreldrene hans bestemmer seg for å skilles.

“Mud” er ingen spenningsmaskin, men er heller aldri kjedelig. Det er et kunststykke å holde en lang film uten de helt store spenningstoppene så interessant og spennende som denne. Filmen tar oss med til et miljø de fleste nordmenn har lite kjennskap til, med fattigdom, vold og et liv på elva der giftige slanger svømmer i vannet og folk skyter etter dem fra taket sitt. Måten hverdagen fremstilles på, som nettopp hverdag og ikke en Hollywood-virkelighet, er et smart grep regissør Jeff Nichols har tatt. Det er nettopp den nærheten hver enkelt i kinosalen kan føle med ungguttene som gjør det hele så troverdig, rørende og godt.

Matthew McConaughey har gjennoppstått som en kvalitetsskuespiller i “Mud”, og dette er trolig bare begynnelsen. Vi her i filmsnakk.no har tidligere nevnt noen filmer vi tror kan gjøre det godt under Oscar-utdelingen neste år, og blant dem er “Dallas Buyers Club” der McConaughey har en sentral rolle. Jeg mener det heller ikke er usannsynlig at “Mud” blir nevnt i Oscar-sammenheng. Den har fått god mottakelse både under Sundance og filmfestivalen i Cannes.

Det unge talentet Tye Sheridan som spiller Ellis har vi tidligere sett i The Tree of Life fra 2011, men det er trolig i “Mud” han setter seg selv på stjernekartet. Han kan trolig belage seg på en lovende framtid i Hollywood, for han spiller overbevisende og med en oppriktighet som få unge skuespillere får til.

“Mud” har fin fotobruk, passende musikk som ikke tar for mye oppmerksomhet, og elva Mississippi danner bakteppet gjennom hele filmen. Den fremstilles på den ene siden som et levebrød, mens på den andre siden som skremmende og livsfarlig.

“Mud” viser at en film ikke må være verken kontroversiell eller proppfull av action for å være god og spennende. Et solid hverdagsdrama med gode skuespillerprestasjoner og en troverdig historie kan være minst like vellykket.