4
Mye har skjedd siden 1962

Tittel:
Dr. No
Sjanger:
Action, Eventyr
Varighet:
1 t. 50 min.
Aldersgrense:
15
Skuespillere:
  • Sean Connery
  • Ursula Andress
  • Bernard Lee
  • Joseph Wiseman
  • Jack Lord
  • Zena Marshall
Regissør:
Terence Young

Sean Connery åpnet Bond-ballet for over 50 år siden. Konseptet har det ikke skjedd mye med, men kvaliteten har heldigvis økt – i tråd med tidens tann.

Vi i filmsnakk.no anmelder samtlige James Bond-filmer framover, selvsagt i riktig rekkefølge. Anmeldelsene vil følge et litt annet mønster enn vanlig – noe som forhåpentligvis vil oppfordre til debatt. De enkelte terningkastene vektlegges ikke nødvendigvis like mye, og hovedterningkastet er ikke alltid direkte snitt av disse – bare så det er sagt.

Og vi begynner med “Dr. No” – Bonds filmfødsel. 007 har vært i MI6s tjeneste i ti år allerede når en høytstående kar på Jamaica forsvinner og en høflig kvinne blir tatt av dage. Bond blir sendt til Karibia for å finne ut hvorfor. Det viser seg at uglene formelig spreller i mosen, og at etterretningsagenten får hendene fulle med å i det hele tatt overleve.

Plott: Alt kan selvfølgelig ikke røpes, men omfanget ekspanderer slik et mysterium burde. Et drap og en forsvinning er småtterier i forhold til Bond-skurkens store plan. Men – når alt kommer til alt – er det som settes på spill tilnærmet ubetydelig for oss som ser på. Det er noe vi ikke føler noe for, og viktigheten av Bonds suksess er derfor ikke gedigen. Og plottet er dermed heller ikke veldig engasjerende.

Action: Hva skal man si? Filmen ble laget i 1962 – og ja, den bærer preg av det. Effektene er i beste fall sjarmerende. Der bildet fungerer ødelegger forsmedelig lyd, og der kravet til kvalitetslyd senkes er det heller ikke snakk om actionscener – snarere musestille spenningsscener. Ingen actionbombe med andre ord, men tidsepoken må nesten tas i betraktning.

Humor: “Dr. No” fikk på mange måter gleden av å sette standarden for enhver oppfølger – ikke bare på humor, men på alt. De forskjellige skuespillerne har gjennom de siste 50 årene formet personen Bond litt etter eget forgodtbefinnende, men et snev av humor har som regel alltid sirklet forsiktig over filmene. I “Dr. No” er sirklingen akkurat passe pågående – man skal jo ikke slå beina under alvoret heller.

Bond-skurken: En viktig brikke i enhver Bond-film, og med tiden også en ettertraktet rolle blant bransjens mest prominente skuespillere. Joseph Wiseman spiller selveste Dr. No i filmen med samme navn – en viktig brikke, ja, men også en liten og lite krevende rolle. Skurkens tankegang betyr også litt i vurderingen, men den taler ikke nevneverdig for. En spe skurk, sånn egentlig.

Bond-dama: En nesten like viktig brikke – en brikke som definerer Bond – er dama. Og spørsmålene vi stiller er: Hva gjør hun i filmen? Og: Er det grunn til å falle for henne? Ursula Andress spiller den ledende Bond-dama, Honey Ryder, i “Dr. No”. Hva hun gjør i filmen er et godt spørsmål, men hun kan absolutt falles for – og hun står for et av filmhistoriens legendariske øyeblikk idet hun vandrer opp på stranden i “Dr. No”.

Bond-låta: Låt og intro har også blitt et Bond-must med tiden, men i “Dr. No” ble det ikke laget noen “egen” låt. Vi ble riktignok kjent med kjenningsmelodien – en melodi som står like sterkt den dag i dag, og det er ikke mindre enn imponerende. Det finnes bare ett terningkast som kler den prestasjonen.

Til slutt vil spørsmålet alltid være: Hvor uenig er du?