3
Mye mas for et babynavn

Tittel:
Det er bare fornavnet!
Sjanger:
Komedie
Varighet:
1 t. 49 min.
Aldersgrense:
7
Skuespillere:
  • Patrick Bruel
  • Valérie Benguigui
  • Charles Berling
  • Guillaume de Tonquedec
  • Judith El Zein
Regissør:
Alexandre de La

Dette kan være både sjarmerende og forglemmelig. “Det er bare fornavnet!” mangler det absurde i “Blodig alvor”, men til gjengjeld er den veldig fransk.

I “Det er bare fornavnet!” møter vi et ektepar som har deres barndomsvenner over på middag. Og noe som startet som en spøk eskalerer til å bli en kveld med misforståelser, tilståelser og fornærmelser. Man spør seg litt om det er så lett for disse vennene å blåse alt ut av sammenheng, men man kan også lure på om det er bristepunktet for en lenge undertrykket irritasjon dem imellom. Filmen starter sjarmerende, men desto lengre spøken blir dratt ut, jo mer sliten blir man.

Da jeg så denne filmen tenkte jeg på teaterstykket “Art” av Yasmina Reza, noe som i begynnelsen gjorde meg ekstra interessert i filmens dialoger. Etter at jeg hadde sett filmen fikk jeg fryktelig lyst til å se “Blodig alvor” (Roman Polanski, 2011), siden filmen ga meg en liten mistanke om at slike farser kanskje gjør seg bedre på teater enn på film. Men det som er genialt hos Reza, mangler i “Det er bare fornavnet!”

Jeg er en ganske stor tilhenger av dialogdrevet film, som for eksempel “Annie Hall” (Woody Allen, 1977) og nevnte “Blodig alvor”, hvor karakterene slåss om hvem som argumenterer best for å komme ut av en ubehagelig situasjon med hevet hode. Noe til syvende og sist ingen gjør. Det som er kjedelig med “Det er bare fornavnet!” er at den ikke forandrer på noe i løpet av filmens spilletid. Mens det kan sies at Reza avmaskerer karakterenes fasader, bare krangler de over bagateller i denne filmen. De krangler og legger seg. Og da blir det hele også litt forglemmelig.