4
Mye stemning, litt lite spenning

Tittel:
The Drop
Sjanger:
Drama, Krim, Thriller
Varighet:
1 t. 46 min.
Aldersgrense:
15
Skuespillere:
  • Tom Hardy
  • James Gandolfini
  • Noomi Rapace
  • Matthias Schoenaerts
  • John Ortiz
Regissør:
Michaël R. Roskam

Det siste vi ser fra James Gandolfini på kinolerretet er en helt OK thriller, dog uten den store spenningstoppen.

På en bar i Brooklyn finner vi den trofaste bartenderen Bob (spilt av Tom Hardy) og sjefen hans Marv (James Gandolfini). Det som på utsiden kan se ut som en helt vanlig bar er også en såkalt “drop bar”, hvor mindre rene penger søker ly for en stakket stund. Når så baren blir ranet for barens egne penger, samt de ulovlige pengene, dras Bob og Marv inn i en mørk verden fylt av kriminalitet og farlige personer.

Det lyder nok som en helt vanlig thriller vi får se basert på en bok av Dennis Lehane. Men det vi har sett tidligere er saftige filmer som “Mystic River”, “Gone Baby Gone” og Martin Scorseses spennende “Shutter Island”. Med det i bakhodet har nok regissør Michaël R. Roskam tatt på seg denne filmen med en viss ærefrykt. Det er tross alt snakk om tunge sjangerfilmer som alle leverte til stående ovasjoner fra en (relativt) samlet kritikerskare. “The Drop” er derimot ikke av samme kaliber, selv om den byr seg frem ved flere anledninger.

God hjelp kommer fra avdøde James Gandolfini og den alltid like fabelaktige Tom Hardy i filmens to tyngste roller. Begge leverer såpass stødige rolletolkninger at filmen blir severdig. Roskam er også svært omtenksom når det gjelder å servere sitt publikum særdeles stemningsfulle scener. Noen ganger tar stemningen overhånd, men aldri på en ubehagelig måte. Det er mer som et visuelt dikt dynket i kriminalitet og en viss spenning.

Beklageligvis er ikke spenningskurven like omtenksom. Det tar ikke lang tid før filmen får en slags katalysator gjennom at baren til Bob og Marv blir ranet, men derfra flater den ut. Ikke før det er igjen drøyt ti minutter opplever filmen et lite byks på spenningskurven, men ikke nok til å etterlate dype spor i en herdet filmsjel.

“The Drop” har ikke noe nytt på lager, og det merkes tydelig. Den legger mye ansvar over på skuldrene til den godeste Tom Hardy, som selvfølgelig gjør en subtil maktdemonstrasjon i rollen som Bob. Den eminente britiske skuespilleren lever seg nok en gang flott inn i en rolle som kunne visnet bort i andres hender.

Tom Hardy er en sjelden vare, og viser det ettertrykkelig – som han egentlig alltid gjør.

Men Hardy er ikke en tryllekunstner av rang. Ikke allment kjent i hvert fall. Dermed klarer han ikke å gjøre filmen magisk, selv med Dennis Lehane på manusfronten, og nevnte Roskam i regissørstolen. Det er et lass med stemning i de fleste scener, produksjonen er ypperlig og stødige skuespillerprestasjoner er synonymt med filmen. Likevel, mangel på historiedriv og få spenningsmomenter ødelegger en god del.

Man må ikke ha en konvensjonell thriller hver eneste gang, men litt mer eller bedre dynamikk hadde absolutt vært å foretrekke.