5
Mystifystisk kjærlighet

Tittel:
Paper Towns
Sjanger:
Komedie, Romantikk
Varighet:
1 t. 49 min.
Aldersgrense:
9
Skuespillere:
  • Nat Wolff
  • Cara Delevingne
  • Austin Abrams
  • Justice Smith
  • Halston Sage
Regissør:
Jake Schreier

En overraskende realistisk high school road movie.

Vi har alle vært forelsket. Derfor er det ikke veldig vanskelig å sette seg inn i hovedkarakter Quentins situasjon. Han er nemlig forelsket.

Mange av oss har sikkert også vært forelsket på det vi kan kalle “feil grunnlag”. Eller tynt grunnlag, om du vil. Vi har falt pladask for et eller annet, muligens uten å vite helt hva. For vi kjenner jo knapt vedkommende. Alt vi kjenner er utseendet og ryktet. Og noen ganger er det nok. Derfor er det ikke så vanskelig å forstå Quentins følelser. Han er nemlig forelsket på såkalt “feil grunnlag”.

Nabojenta heter Margo, hun er spilt av Cara Delevingne – som i manges øyne er heit, og hun har dratt på seg et eventyrlig rykte opp igjennom oppveksten. Nok til å falle pladask, men altfor lite til å kunne kalle seg kjentfolk.

Dette er temaet i “Paper Towns”. Settingen er high school, skoleball og litt til – tingene vi har sett fra et utall andre teenage-filmer fra Hollywood, men som sjelden har fungert like fint som her.

Det hele fremstår altså som en klisjéfull, romantisk komedie, men bare i forkant og litt underveis. Man sitter igjen med en følelse av å ha sett noe langt mer meningsfylt. En hammer som dæljer løs på forelskelsens spikerhode. Og dermed er tiden kanskje moden for å gå i seg selv og erkjenne ungdommens mest tåpelige forelskelser.

“Paper Towns” er filmatisk stødig, med finfin musikk, behagelig driv og gode stemninger. Den er aldri kjedelig og nesten aldri teit. Den er rett og slett søt. Og brutal. Og litt vond.

Alt i alt, ganske fin.