2
Når aldri helt frem til målstreken

Tittel:
Patriot's Day
Sjanger:
Drama, Krim
Varighet:
2 t. 13 min.
Aldersgrense:
15
Skuespillere:
  • Mark Wahlberg
  • John Goodman
  • Kevin Bacon
  • Alex Wolff
  • JK Simmons
Regissør:
Peter Berg

Peter Berg har nok en gang slått seg sammen med Mark Wahlberg for å lage film ut av en kjent historie som amerikanerne kjenner godt til fra nyere amerikansk historie. Det fungerer ikke like godt denne gangen.

Det er en tilsynelatende vanlig dag i Boston. Det årlige maraton-løpet ser ut til å tiltrekke seg enormt mye oppmerksomhet fra byens innbyggere, men løpet har såpass mye prestisje at det er noe som berører veldig mange på utsiden av Boston også. Men så skjer det utenkelige. Alle øynene i verden er brått rettet mot løpet i Boston etter at to bomber går av og fullt kaos oppstår. Dagene som følger blir et kappløp med tiden før de som står bak går videre til neste mål…

“Deepwater Horizon” fungerte greit nok, og leverte både underholdning og Mark Wahlberg i grei form. Joda, regissør Peter Berg har det i seg når det kommer til å få en sann historie til å fungere på film med den mindre imponerende Mark Wahlberg i filmens hovedrolle. I denne filmen har de et godt potensiale i en særdeles interessant historie om tema som fortsatt er ømt å berøre, men klarer dessverre ikke å utnytte det på best mulig måte.

Det eneste som kunne reddet denne filmen var om en annen regissør hadde laget den, med en mer karismatisk skuespiller enn Wahlberg i hovedrollen. Det er nemlig de to tingene som virkelig tar fokuset bort fra historien, og det er nesten skammelig hvor dårlig Berg håndterer dette spennende materialet. Han prøver nok på å gjøre filmen mest mulig intens og spennende, men vi trenger faktisk ikke å få store skuddvekslinger for å føle det på kroppen. Berg burde ha flyttet fokuset over på det menneskelige og spilt mer på tanker og følelser, enn å tenke action og spenning, for det ødelegger store deler av filmen – beklageligvis.

Og jeg beklager virkelig på vegne av filmen. Den vil godt, og den vil også gjerne fortelle en historie som fortjener å få evig oppmerksomhet, men den sliter altså veldig med det. Vi trenger ikke vite at Wahlbergs karakter sliter med et dårlig kne, og vi trenger ikke vite hvordan det går på hjemmefronten for en av politimennene som ble involvert mot slutten av filmens historie. Dette er kun avstikkere som ender i en bekmørk skog uten mulighet til å finne tilbake til hovedstien.

Hvorfor Berg insisterer på å ta slike avstikkere for så å gå helt inn i skuddvekslinger vites ikke. Det hadde jo vært mye mer interessant å følge de menneskene som var involvert på en mer profesjonell måte, slik vi så den gode og svært emosjonelle “United 93”. At Mark Wahlbergs karakter kun er oppspinn, funnet på for å ha en knagg å henge historien på, sier også sitt. Berg… dette burde du overlatt til noen andre.